Суспільство (відео)

Зимовий раціон: турбота про здоров’я птахів по-чернігівськи (Відео)

Щозими жителька села Кучинівка, що на Чернігівщині, пані Валентина підгодовує диких птахів, аби ті не загинули взимку. На своєму подвір’ї господиня облаштувала спеціальну годівницю зі звичайної пластикової банки, до якої вона кріпить свіже сало для синичок, а всередину по кілька разів на день підсипає нове насіння.

«Ми підгодовуємо соняшниковим насінням. Я 3-4 рази даю отаке відеречко, або менше чи більше. Коли як. І сало несолоне. Синички теж його дуже полюбляють. Я хочу запросити всіх займатися цим, тому що синичкам дуже важко знаходити собі їжу, ми можемо реально допомогти їм», — говорить Валентина, мешканка с. Кучинівка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині лісівники організовують їдальні для тварин

І хоча в наукових колах тривають дискусії з приводу того, чи треба підгодовувати птахів, орнітологи все ж радять це робити. Адже пернатим важко знайти поживу під товстим шаром снігу, тож багато з них гинуть. Особливу турботу треба виявити до дрібних пернатих, які частіше за інших гинуть від холоду.

«У них дуже висока тепловіддача. Тому їм постійно треба їсти. Вони за день встигли набратись якоїсь енергії – і ця енергія витрачається на обігрів вночі, їм треба ще зберегти її, щоб знайти наступного дня ще їжу», — зауважує Олександр Федун, доцент кафедри біології НУЧК імені Т.Г. Шевченка, орнітолог.

До виготовлення годівничок особливих вимог немає. Треба лише прикрити їжу від попадання снігу та забезпечити птахам вільний доступ до поживи. Однак не варто давати птахам абищо. Годувати хлібом можна лише всеїдних пернатих, таких як голуби, ворони, граки та галки.

«Ви маєте годувати… в більшості випадків це насіння різних рослин. Насамперед це сонях, можна додавати просо, коноплі. Можна ще пшеницю, тому що в принципі пшеницю більше ніхто не їсть, окрім горобців. Поряд із годівничкою можна обовязково повісити сало. Воно має бути несолоним. Більшість людей уже знають про цей продукт і синиці дуже охоче його їстимуть», — розповідає лександр Федун, доцент кафедри біології НУЧК імені Т.Г. Шевченка, орнітолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівців запрошують приєднатися до природоохоронної акції

Турбуються про долю птахів і чернігівці. Вони погоджуються з тим, що треба підтримувати пернатих, і вбачають у цьому лише позитив.

«Пташки знищують комах, які шкодять нашим зеленим насадженням. Це так само, як живий ланцюг у природі, все взаємопов‘язано. Тому якщо ми дбаємо про пташок, то вони нам допомагають із майбутнім урожаєм».

«Вони ж повинні бути здорові, нагодовані, і літати, і співати для нас красиво. Тому обов’язково треба годувати».

«Щоб з голоду не повмирали».

«Хлібом, зерном. А качечок теж годуємо. Теж хлібчик, батон. Там вони плавають під мостом. Такі красиві товстенькі».

«Дуже хочу попросити всіх, всіх людей у всіх країнах: ніколи не викидайте жуйки. Пташечки можуть їх піймати і думають, що це їжа, тоді вони гинуть. Не хворіють, а гинуть. І нам тоді треба їх рятувати».

Та орнітологи застерігають, що не варто брати на лікування додому кволих птахів, оскільки вони можуть бути носіями небезпечних для людини інфекцій. А вішати в себе годівнички варто ще й для того, аби простежити за поведінкою різних видів пернатих. Особливо це може зацікавити дітей.

«Із Новим Роком усіх чернігівців і не забувайте про наших пташок. Підгодовуйте їх», — говорить Дід Мороз.

Журналіст: Ольга Лазун

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button