Суспільство (відео)

Які категорії ВПО мають право на отримання грошових виплат (Відео)

Понад 66 тисяч внутрішньо переміщених осіб, які зареєстровані на території Чернігівщини, звернулисяпо призначення матеріальної допомоги на проживання з 24 лютого 2022 року. Про це під час брифінгу в Чернігівській ОВА повідомив заступник директора Департаменту соціального захисту населення Чернігівської ОДА Дмитрій Козлов, серед них приблизно 3 500 – люди, житло яких було зруйноване або стало непридатним для проживання внаслідок повномасштабного вторгнення.

«В області затверджено обласну програму підтримки внутрішньо переміщених осіб на 2023 -2024 роки», — заступникдиректора Департаменту соціального захисту населення Чернігівської ОДА Дмитрій Козлов.

Власне, одним із основних напрямів дії вищезгаданої програми є фінансова підтримка внутрішньо переміщених осіб. Загалом тема фінансових виплат для ВПО є доволі обговорюваною та такою, що породжує навколо себе чимало інформаційних вкидіві маніпуляцій. У цьому матеріалі, спираючись на коментарі, які нам вдалося отримати під час брифінгу, ми спробуємо розібратися в тому, хто та за яких умов має право на щомісячні фінансові виплати для ВПО.

«Допомога призначається особам, які перемістилися або повторно перемістилися з 1 січня 2022 року з територій, які внесені до переліку територій, на яких ведуть активні бойові дії або тимчасово окупованих територій. Цей перелік затверджує та постійно оновлює Міністерство реінтеграції. Допомога призначається особам, у яких зруйноване, пошкоджене або ж непридатне для життя житло внаслідок військової агресії російської федерації. Також допомога призначається дітям, які народились у внутрішньо переміщених осіб, тобто чиї батьки мають цей статус»,  — начальник управління соціального захисту населення Чернігівської райдержадміністрації Олена Лутченко.

Загалом же допомога внутрішньо переміщеним особам виплачується відповідно до Постанови Кабінету Міністрів №332 від 20 березня 2023 року і становить: для осіб з інвалідністю та дітей до 18 років – 3 тисячі гривень; для інших осіб – 2 тисячі гривень.

«Для призначення допомоги надається заява за встановленою формою уповноваженою особою сім’ї, тобто уповноважена особа сім’ї у своїй заяві декларує всіх своїх членів. Заява подається на управління соціального захисту населення, через уповноважену особу сільської, селищної ради або до центру надання адміністративних послуг. Також заяву можна подати в електронній формі через портал «Дія», — начальник управління соціального захисту населення Чернігівської райдержадміністрації Олена Лутченко.

Постановою №126 від 21 листопада 2023 року внесено зміни до оформлення та видачі довідки внутрішньо переміщених осіб: не видається довідка, якщо особа не виїхала за межі тимчасово окупованої території.

Разом із цим наразі є кілька постанов, що уточнюють, які саме категорії населення не мають можливості претендувати на виплату щомісячної матеріальної допомоги для ВПО.

«З 1 вересня 2023 року припиняється виплата внутрішньо переміщеним особам, які: придбали транспортний засіб,із року випуску якого минуло менше як 5 років; здійснили покупку, що перевищує 100 тисяч гривень; мають на депозитному банківському рахунку понад 100 тисяч гривень; здійснили операції з купівлі іноземної валюти на загальну суму, що перевищує 100 тисяч гривень; мають у власності житлове приміщення, що розташоване на територіях, які не внесені до переліку територій можливих бойових дій або тимчасової окупації.

Постановою встановлено, що виплата не продовжується з 1 серпня минулого року особам, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі; особам, які були осуджені за кримінальне правопорушення за статтями 109, 110, 111 Кримінального кодексу Україні; особам, які оголошені в розшук; особам, які перебувають за кордоном довше ніж 30 днів (за виключенням відряджень, оздоровлення та лікування дітей). Також не подовжується виплата ВПО, які повернулися до покинутого місця проживання», — начальник управління соціального захисту населення Чернігівської райдержадміністрації Олена Лутченко.

Також припиняється виплата, якщо перебувають на повному державному утриманні в будинках-інтернатах, будинках дитини, закладах спеціалізованої освіти військово-спортивного спрямування.

«З 1 грудня 2023 року допомога непрацюючій особі працездатного віку призначається не більше, як на три місяці. З дня призначення допомоги особа має сприяти своїй зайнятості. Якщо ж вона не працевлаштувалась або ж не набула статусу безробітного, виплата допомоги припиняється з наступного місяця.

Також виплата припиняється у разі виключення територій з переліку тих, на яких ведуть активні бойові дії та окупованих територій. Через два місяці з місяця, що наступає за місяцем, у якому визначено дату завершення бойових дій», — начальник управління соціального захисту населення Чернігівської райдержадміністрації Олена Лутченко.

Тож, як бачимо, ця тема доволі глобальна та містить чимало підводних каменів. Утім, розібратись у ній можливо. Якщо ж вам необхідна допомога з оформленням відповідної документації, варто звернутися до уповноважених працівників, якізараз працюють в адміністративних установах населених пунктів області.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button