Суспільство (відео)

Зміни щодо виплат для ВПО: хто з жителів Чернігівської області може розраховувати на грошову допомогу (Відео)

У Чернігові наразі проживають 11 тисяч 80 внутрішньо переміщених осіб, майже 2500 із них – діти. Найбільша кількість ВПО в місті – це родини, які переїхали з прикордонних районів Чернігівської області. 22 березня цього року уряд вніс зміни щодо виплат ВПО. Про них нам розповіла керівниця Департаменту соціальної політики ЧМР Ірина Марчук.

«До березня в нас 7 тисяч осіб отримували допомогу на проживання як ВПО. На сьогодні і порядок змінився, і підходи змінилися. Сьогодні маємо 2152 особи. До цієї кількості входять особи, які на себе отримують і які, за новим порядком, отримують на сім’ю», — Ірина Марчук, директор Департаменту соціальної політики ЧМР.

Зокрема, призначення виплат для ВПО може відбуватися автоматично та за заявою. Виплати призначають на термін шість місяців.

«Автоматично продовжена допомога особам, які втратили працездатність, розмір пенсії в них становить менше, аніж чотири прожиткові мінімуми. Продовжена автоматично допомога без врахування доходів особам з інвалідністю 1 та 2 групи, дітям із інвалідністю, дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, до 23 років, якщо вони навчаються», — Ірина Марчук, директор Департаменту соціальної політики ЧМР.

Термін подачі заяв на отримання державної допомоги продовжили до 30 квітня. Якщо встигнути подати потрібні документи до цього періоду, то особи ВПО зможуть отримати виплати, нараховані з березня.

«По призначення допомоги може звернутися сім’я, в якій є непрацююча працездатна особа, діти навчаються дистанційно. На сьогодні навіть якщо сім’я приїхала до нас із Семенівки, дитина навчається онлайн і заклад розташований у Семенівці, сім’я має право на отримання допомоги ще на один 6-місячний термін. Це одна така зміна, в якій виховуються діти до 18 років, багатодітні родини, де троє та більше дітей і вони не перебувають в інтернатних закладах», — Ірина Марчук, директор Департаменту соціальної політики ЧМР.

Окрім цього, на виплати може розраховувати родина, в якій є непрацююча працездатна особа та в сім’ї проживає дитина до 23 років, яка навчається. Раніше були обмеження до 14 років.

«Конкретизовано категорію осіб, які доглядають за дітьми до трьох років, до шести років. Ці мами теж мають право на отримання допомоги, якщо до шести років дитина потребує домашнього догляду: або діти з інвалідністю в родині є, або діти з тяжкими захворюваннями», — Ірина Марчук, директор Департаменту соціальної політики ЧМР.

Також на допомогу можуть розраховувати особи старше 55 років. Наразі виплати залишаються незмінними і становлять дві тисячі гривень – на працездатну особу й три тисячі гривень – на особу з інвалідністю та дитину. Отримати виплати можуть сім’ї ВПО, у яких дохід на кожного члена сім’ї не перевищує 9444 грн. Докладніше з категоріями ВПО, які можуть отримувати виплати, можна ознайомитися на урядових сайтах міністерств.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button