Суспільство (відео)

Зрада односельців і зниклий командир: невідомі факти про перший на Чернігівщині партизанський загін (Відео)

Загін Добрянського району був першим партизанським загоном на Чернігівщині. За словами історика Михайла Жирохова, останні 77 років про нього не було жодної інформації. Тому науковець провів власне дослідження, яке виклав у книжці «Червоні» партизани Добрянщини. За лаштунками радянських міфів». У ній описані невідомі раніше факти.

«Наприклад, там взяття Добрянки партизанами датувалося 7 листопада. Але фактично, за документами, воно було 23-24 жовтня. І всюди писали, що на роковини Жовтневої революції були партизани, був мітинг. Але ніякого мітингу не було»,- Михайло Жирохов, автор книги, науковий співробітник Чернігівського обласного історичного музею імені В. Тарновського.

Аби зібрати достовірні факти, історик вивчав документи кількох архівів, зокрема й СБУ. Також він дослідив спогади Георгія Артазєєва, одного з головних партизанів, що збереглися в обласному історичному музеї. Вони датовані 1949 роком. Їхня цінність полягає в тому, що ці спомини не проходили цензури.

«Людина виклала свої враження. Вони не зовсім підпадають під ту картину, яку малювали в радянські часи. Тобто всенародна боротьба проти фашистів і якісь інші речі відходили на другий план. Це були просто люди зі своїми плюсами та мінусами»,- Михайло Жирохов, автор книги, науковий співробітник Чернігівського обласного історичного музею імені В. Тарновського.

Автор книги розповів, що населення ставилося до партизанів по-різному. Були випадки, коли сприймало їх негативно. Адже за допомогу партизанам нацисти карали.

«Крім того, слід розуміти, що загін був партійний. Там був перший секретар райкому, другий, третій. Тобто ті люди, які проводили, наприклад, колективізацію. І тому негативне ставлення до партії переносилося і на партизанів»,- Михайло Жирохов, автор книги, науковий співробітник Чернігівського обласного історичного музею імені В. Тарновського.

У книзі описані й умови, в яких воювали партизани. Так, для Добрянського загону вже були підготовані землянки і деяке продовольство та зброя ще до окупації нацистами.

«Деякі склади були розграбовані місцевим населенням. Але деякі з них партизани використовували. Туди можна закласти тушонку, ще щось, але хліб потрібен кожного дня. Тому вони йшли до найближчих населених пунктів, щоб хтось пік хліб. Але все село з самого початку бачило, хто це робить. І дуже часто було, що їх видавали поліцаям. І розгром цього загону був через те, що більшу частину місцеві просто здали»,- Михайло Жирохов, автор книги, науковий співробітник Чернігівського обласного історичного музею імені В. Тарновського.

Загін був сформований у серпні 1941 року та проіснував до початку грудня. Він функціонував лише 100 днів. Історик каже, що без підтримки партизани воювати не могли. Тому їхній командир Тихон Євтушенко розпустив своїх людей до весни. А сам пішов до великих партизанських загонів Білорусі. Але дорогою його перехопили нацисти та стратили. Місце поховання досі невідоме, як і обставини, за яких він був вбитий.

«Загальна версія, що він загинув в Семенівці, в Білорусі. Але я знайшов документи, що він загинув у Кравцовці. І він досі вважається зниклим безвісти. Хоча він був у травні 1942 року нагороджений орденом Леніна. Його подавали на Героя СРСР, але не могли цього зробити, бо раптом він перейшов до німців»,- Михайло Жирохов, автор книги, науковий співробітник Чернігівського обласного історичного музею імені В. Тарновського.

Цей загін підірвав близько 9 ешелонів нацистів. У 1941 році ніхто з партизанів не зміг зробити подібного.

«Це герої. Тому що це 41-й рік, ніхто не знав, чим закінчиться війна. Жодного керівництва з центру не було. Що сам командир загону вирішив – так і воюють. Жодного плану не було»,- Михайло Жирохов, автор книги, науковий співробітник Чернігівського обласного історичного музею імені В. Тарновського.

Чисельність загону на початку його існування становила 50 осіб. Потім їх кількість збільшилась до 200. У книзі «Червоні» партизани Добрянщини. За лаштунками радянських міфів» можна знайти чимало маловідомих фактів. Автор уже передав її до Добрянської бібліотеки та планує надати обласній бібліотеці імені Короленка. Також можна її придбати в магазинах міста.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button