Життя громадСуспільство (відео)

Життя громад: жахи війни, злочини росіян і відбудова Іванівської ТГ(Відео)

У десятьох із 17 сіл Іванівської громади в 2022 році стояли окупаційні війська. Проте в громаді не залишилося жодного села, що не було б пошкоджене під час повномасштабного вторгнення. По населених пунктах щодня била російська армія.

«Село Количівка було окуповано протягом одного дня, точилися дуже сильні бої. І рашистів одразу вигнали з села Количівка. Але це село дуже постраждало, воно було на лінії вогню. Не залишилося жодного населеного пункту в громаді, де не постраждали б будинки чи комунальне майно. На сьогодні в нас підписано майже 40 меморандумів, 39 – із різними організаціями. Якщо говорити про пошкодження, то 2 тисячі пошкоджень і зруйнованих житлових будинків, зараз майже 1,5 тисячі вже відновлено», — Олена Швидка, голова Іванівської ТГ.

Через закатованих і вбитих російськими військовими цивільних в Іванівській громаді рівень смертності у березні-квітні 2022 року збільшився у 14 разів. Люди були змушені ховатись у підвалах школи. Село Ягідне під час окупації є прикладом одного з найжорстокіших воєнних злочинів, скоєних на Чернігівщині російськими військовими. 3 березня 2022 року до шкільного підвального приміщення російські військові примусово помістили приблизно 380 місцевих мешканців. Серед них було 77 дітей. Там гинули люди. Ця школа тепер не використовуватиметься за призначенням, але в ній планують створити музей, щоб про злочини російських окупантів пам’ятали завжди.

«Є плани зі школи в Ягідному створити музей, але ще там роботи не ведуться, тільки проводиться архітектурний конкурс, якою буде будівля», — Олена Швидка, голова Іванівської ТГ.

9 березня 2022 року на територію села Лукашівка ввійшли окупаційні війська, які виганяли людей із домівок, знущались із місцевого населення, розстрілювали. Деякі люди і зараз залишаються безвісти зниклими. Вознесенська церква в Лукашівці стала складом боєприпасів для окупантів. Тоді вона й була зруйнована.

«Завдяки місцевому підприємцю поряд з’явилася новенька капличка. Але, на жаль, за церкву ніхто не взявся, і немає навіть людини, яка дала б надію на те, що її можна відновити», — Олена Швидка, голова Іванівської ТГ.

Після відходу окупантів Іванівська громада почала потроху відновлюватися. До громади почали приїжджати волонтери, які допомагали відновлювати житло.

«30 березня 2022 року рашисти від нас утекли, а 31 березня я зібрала людей у центрі громади в с. Іванівка, побачити хоча б, хто живий, і в той час ми створили гуманітарний штаб для допомоги жителям. Це були продукти харчування, медицина, хімія – це найперше, що необхідно було людям. Количівський ФАП, який був повністю знищений – відбудований. Іванівська школа, яка була дуже сильно пошкоджена, має новий дах, утеплення, підвал. Точно такі самі по інших школах. Я вважаю, тихенькими кроками ми рухаємося вперед і відновлюємо свою громаду. Вона відновлюється на очах», — Олена Швидка, голова Іванівської ТГ.

В Іванівській громаді під час активної бойової фази повністю зруйновано більше як 1300 домогосподарств. І зараз багато жителів громади залишається без житла.

«Ці люди живуть у чужих будинках або залишаються жити в літніх кухнях, у сараях, бо для них, на жаль, немає ще програми, згідно з якою вони можуть будуватися. Ті люди, які втратили житло і хочуть придбати інше, отримали сертифікати. У громаді видано більше як 40 сертифікатів, і є вже люди, які придбали житло. Але ті люди, які хочуть придбати житло, на жаль, виїжджають із громади. Хочеться, щоб громада розвивалася не тільки в плані відбудови, а хочеться бачити розвиток громади і в різних сферах», — Олена Швидка, голова Іванівської ТГ.

Іванівська громада – одна з найбільш постраждалих від злочинів російських окупантів. Ця травма – невиліковна, проте громада продовжує жити та відновлюватися.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button