Колонка редактора

Про життєву мудрість і поради Генрі Форда

Чимало із нас знає про існування марки автомобіля «Форд». Можливо, серед читачів цих рядків є й такі, хто володіє машиною цього бренду. Та, ймовірно, не всі знають, що засновником величної автомобільної корпорації є винахідник, економічний філантроп і футуролог того часу Генрі Форд. Ця феноменальна людина створила якісно новий підхід до машинного бізнесу і змінила перебіг історії.

Нещодавно я прочитав автобіографічну книгу «Моє життя та робота», яку Генрі Форд написав ще у 1922 році. Вважаю, ця книга є однією з кращих мотиваційних творів, які я коли-небудь читав. І найголовніше, що тези, які автор написав століття тому, нині також дуже актуальні. Можливо, навіть актуальніші, ніж тоді.

Завдяки своєму розуму, цілеспрямованості, порядності, далекоглядності і головне – титанічній праці – Генрі Форд став однією із найбагатших людей світу. Водночас гроші для цього чоловіка були точно не на першому місці.

«Мати гроші абсолютно необхідно, але не можна забувати при цьому, що мета грошей – не неробство, а множення коштів для корисного служіння. Для мене немає нічого огиднішого за гультяйське життя. Ніхто з нас не має на нього права. У цивілізації немає місця неробам», – зазначав Генрі Форд. Він вважав, що найбільш вдалий варіант інвестицій – у себе. Тобто в навчання, саморозвиток, зростання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про голод, міністра-новатора та дегенератів

Генрі Форд будував свою бізнес-імперію на простих законах. По-перше, робітники на роботі мають добре працювати. По-друге, за свою добру роботу вони мають отримувати добру платню. По-третє, мета бізнесу – не набивання кишень, а надання послуг. Саме тому автомобілі Генрі Форда були найдешевшими і водночас найякіснішими та найбезпечнішими.

«Не можна одночасно мати і багато вільного часу, і гарні результати роботи», – запевняв пан Форд. Важко заперечити.

Також цікаво було почитати про специфіку окремих проектів Форда: тракторний завод, школу, лікарню. Про книгу і життєву філософію Форда можна розповідати довго, але краще самому про все прочитати. Тому, як кажуть, «сам куштував – й іншим порекомендував».

Павло Солодовник

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button