Коронавірус

Аби пройти тест на коронавірус, чернігівці змушені проходити через «пекельні кола»

Світ продовжує лихоманити через COVID-19. Щодня маємо нові цифри про кількість хворих на цю небезпечну недугу. І свіжа статистика не радує, бо вже оголошено, що Чернігівщина переходить до «червоної» зони.

Кількість хворих рахують, як і раніше, за результатами тестів. ПЛР-тестування можна пройти платно та безкоштовно.

Як і раніше, безкоштовні тести в державних медзакладах роблять пацієнтам із підозрою на коронавірус за рекомендацією лікаря. Тож аби отримати скерування на безкоштовний тест, пацієнту треба звернутися до свого сімейного лікаря.

Натомість люди, які хочуть перевіритися без рекомендацій лікаря, бо збираються за кордон чи повернулися до країни, повинні розуміти, що державні лабораторії сьогодні перевантажені. І якщо є потреба в перевірочному тестуванні, то можна це зробити в приватних лабораторіях за гроші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церква у смартфоні: чернігівці можуть встановити на телефон додаток УПЦ

На перший погляд, здавати тест краще безкоштовно. Але багато людей, які так робили, кажуть, що це справжній квест. Серед тих, кому довелося пограти у «спробуй здати тест» є й Вікторія Іванченко.

«ПЛР-тест робила за направленням терапевта безкоштовно. Але «безкоштовно» і «легко» в наших поліклініках – поняття не тотожні. Довелося ходити двічі. Першого разу, простоявши годину в черзі, в якій уже на 08.30 було близько сотні людей, не чекала, оскільки повідомили, що нема пробірок і коли будуть – невідомо. Іншого разу прийшла до поліклініки о 7-й ранку і в черзі на тестування була вже третьою. Здала швидко. Думаєте, результат був наступного дня? Ні! Чи то халатність, чи й справді збій системи, але свій результат я отримала аж на шостий день. Дивує й обурює, що майже два роки пандемії, а боротьба з ковідом у нас існує тільки на папері й у виступах політиків, а насправді в тих самих поліклініках нескінченні черги з людей із температурою, кашлем й історіями про недоступність медичних послуг», – у коментарі для ЧЕline зазначила жінка.

На жаль, ситуації такі непоодинокі…

Окрім таких, трапляються історії, коли пацієнти не можуть навіть отримати направлення на ПЛР-тест від свого сімейного лікаря. У таких випадках Міністерство охорони здоров’я закликає звертатися на «гарячу лінію» за номером 0 800 60 20 19.

От лише на те, щоб додзвонитися та поспілкуватися, треба витратити зусилля й нерви, які у хворої людини і так у дефіциті.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button