Коронавірус

Більше п’яти тисяч жителів Чернігівщини вакцинуватимуть від коронавірусу першочергово

Чернігівська область готова розпочинати вакцинацію згідно з графіком Дорожньої карти Міністерства охорони здоров’я України. Для І етапу вакцинації створено 6 мобільних бригад. По одній у кожному новоствореному районі та у місті Чернігові.

 Першочергово заплановано вакцинувати 5 190 осіб. З них понад 2,5 тисячі медиків, що надають допомогу хворим на коронавірус та лаборантів, решта – працівники спеціалізованих закладів (інтернатів, будинків для людей похилого віку, тощо) та їх підопічні. Це люди, які перебувають у групі ризику ускладнень від COVID-19, – зазначила голова Чернігівської ОДА Анна Коваленко та додала, що наразі розроблено маршрут для кожної бригади, але за необхідності, можливе збільшення мобільних бригад на наступних етапах вакцинації.

Робота з організації кампанії щеплення від коронавірусної інфекції в області, як і в країні в цілому, розпочалася ще восени 2020 року. Зараз триває робота над створенням карти пунктів щеплення, перевіряються наявні умови для транспортування, збереження вакцини та проведення імунізації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус: на Чернігівщині за добу 52 нових випадків

За словами Анни Коваленко, на базі центрів первинної медико-санітарної допомоги вже визначено 32 тимчасові стаціонарні пункти щеплень для реалізації II етапу вакцинальної кампанії. Проведено збір та обробку інформації щодо наявності в пунктах холодового обладнання для зберігання вакцини відповідно до температурних норм.

 Згідно з «дорожньою картою», в тимчасових пунктах щеплення повинно проводитись 30 вакцинацій в день (15 хвилин на 1 особу), 1 раунд (1 доза вакцини) тривалістю 25 днів, – повідомила голова облдержадміністрації та підкреслила: – Обов’язкова умова створення таких пунктів – дотримання всіх необхідних правил безпеки й тих, хто отримує вакцину і тих, хто проводить щеплення.

Другим етапом вакцинації планують охопити 64 600 осіб. Отже, у стаціонарних пунктах щеплення отримуватимуть працівники первинної медичної допомоги та люди віком від 80 років.

Вакцинація буде проходити в п’ять етапів з гарантією забезпечення кожному громадянину добровільного та безкоштовного доступу до вакцини. Нагадаємо, що Президент Володимир Зеленський раніше повідомляв, що вакцини, які надійдуть в Україну пройшли всі стадії клінічних випробувань і вже зареєстровані в багатьох країнах світу.

Масова кампанія з вакцинації допоможе значно знизити смертність від COVID-19 та зможе запобігти розвитку серйозних ускладнень для здоров’я, спричинених коронавірусною хворобою.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Ще статті по темі

Back to top button