Коронавірус

Чи можна втратити роботу через відмову вакцинуватися: реалії педагогів Чернігівщини

Із 23 вересня проводити навчання в класах чи аудиторіях можуть лише ті навчальні заклади, 80% колективу яких отримали щонайменше одну дозу щеплення від ковіду. Проте, за даними Міністерства охорони здоров’я, нині вакциновано менше половини всіх працівників сфери освіти. На практиці виходить, що українські педагоги не поспішають робити щеплення.

Наразі на Чернігівщині школи і дитсадки працюють у звичному режимі. Але тема вакцинації залишається доволі гострою. Для педагогів створюють центри вакцинації, проте не всі освітяни хочуть щепитися. Причини в кожного різні, але одна з найпоширеніших – люди вважають вакцини недостатньо перевіреними й остерігаються наслідків і побічних ефектів від щеплення. До того ж, вакцинація в нашій державі – справа суто добровільна, принаймні поки що. Хоча цілком можливо, що все зміниться, адже 22 вересня Кабінет Міністрів запропонував почати впровадження обов’язкових щеплень від COVID-19, зокрема для співробітників закладів освіти та держслужбовців.

Заява більш ніж серйозна. Між тим, ще до неї до нашої редакції звернулися педагогічні працівники, які зі зрозумілих причин не називали своїх імен і прізвищ, із наріканням на те, що в садках і школах збирають колективи та погрожують звільнити всіх, хто не вакцинувався.

Тож виникає така собі дилема: з одного боку, люди бояться вакцинуватися через можливі проблеми зі здоров’ям, а з іншого – страшно в наш непростий час втратити роботу і залишитися без засобів до існування. Інакше кажучи, педагоги не знають, як діяти, щоб і собі не нашкодити, і на вулиці не опинитися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бебі-бокси при народженні дитини в Чернігові не видають

«На мою думку, погроза звільненням працівників освітніх закладів є таким собі засобом психологічного впливу, адже чинне трудове законодавство не містить положень, спираючись на які, роботодавці могли б звільняти працівників через відсутність документа, що підтверджує отримання щеплень від COVID-19, особливо зважаючи на те, що в Україні не запроваджена обов’язкова вакцинація.

Утім, нещодавно уряд анонсував введення обов’язкової вакцинації для певних категорій професій і її запровадження може змінити ситуацію», – у коментарі для ЧЕline зазначає чернігівський юрист Олександр Постой.

Як буде – побачимо. А наразі ситуація така: ніхто не може примусити людину до медичної допомоги (лікування), зокрема й до вакцинації.

Однак що ж робити, якщо на роботі вимагають проходження вакцинації або надання довідок про відсутність захворювання на COVID-19? У таких випадках юристи мають для вас пораду. До речі, подібних порад в інтернеті – сила-силенна.

Якщо ви вирішили не робити щеплення, то це ваш вибір, і держава, чиновники та роботодавці повинні його поважати. Така відмова не повинна стати причиною дискримінації й не може бути підставою для покарання вас у тій чи іншій формі.

У разі необхідності надати письмову відмову, можна рекомендувати оформляти це як відмову від участі в клінічному дослідженні вакцини від COVID-19.

Альтернативний варіант – можна написати, що відмовляєтеся не від вакцинації, як такої, а від вакцинації конкретною вакциною, з проханням зробити щеплення іншою, більш дослідженою вакциною (фактично ви не відмовляєтесь від вакцинації та не порушуєте будь-яких постанов).

Можна звернутися до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Законодавчі гарантії, на які можна посилатися:

ст. 286 Цивільного кодексу України. Фізична особа має право на таємницю про стан свого здоров’я, факт звернення по медичну допомогу, діагноз, а також про відомості, одержані при її медичному обстеженні.

Забороняється вимагати та подавати за місцем роботи або навчання інформацію про діагноз і методи лікування фізичної особи.

Обов’язковість вакцинації від COVID-19, а також порядок і обсяг відшкодування шкоди, що може бути заподіяна життю та здоров’ю, не врегульовані законом.

Таким чином, вакцинація від COVID-19 в Україні є добровільною справою кожного. Тому вакцинувати примусово сьогодні не можна.

Щоправда, кожна ситуація – індивідуальна, тож, трапляється, що без безпосереднього спілкування з юристами не обійтися. Тому не бійтеся звертатись по допомогу до правників, практика показує: вони – на боці клієнта і завжди нададуть потрібну підказку для кожного випадку.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button