НовиниСуспільство (відео)

Чудотворні мощі в П’ятницькій церкві дарують прихожанам віру (Відео)

Частина мощей великомученика Степана або Стефана, що в П’ятницькій церкві, дарують людям віру. Історія цього святого, як і більшості тих, хто сповідував християнство в часи гонінь, сповнена страждань і мук. Попри це, святі не відмовлялись від віри.

«Він мав такий послух – прислуговував за столами. Там, де церква роздавала їжу бідним людям. Людина була дуже віруюча і дуже віддана Богу. У святого великомученика Степана люди найбільше просять віри, щоб наше сьогоднішнє життя не похитнуло нашу віру. Щоб вона була така ж непорушна, як у цього великомученика Степана», — розповідає Отець Мирон, настоятель П’ятницької церкви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Православні вшановують святого, мощі якого зберігаються в чернігівській церкві

Раніше мощі були в храмі, що знаходився в дворі поблизу колишнього магазину «Янтар», під час розкопок, десь у 2000 році, були знайдені, перевезені до Києва і лише в 2010-му повернулись до Чернігова, в П’ятницьку церкву. Крім них, у цій церкві є частинки мощей Андрія Первозваного та великомучениці Параскевії, на честь якої і названо храм. Це ім’я з грецької перекладається як «п’ятниця». Дівчина була названа в честь того дня, коли був розп’ятий Ісус Христос.

«Храм невеликий, але духовно багатий. Люди, приходячи в цей храм, дуже часто отримують те, що вони просять у Бога», — зауважує Отець Мирон, настоятель П’ятницької церкви.

П’ятницька церква є однією з найстаріших у Чернігові.

«Фундаменти цієї церкви і залишки стін датовані ще кінцем ХІІ століття», — говорить Отець Мирон, настоятель П’ятницької церкви.

Саме тоді вона була побудована. Пережила руйнування в часи фашистської окупації, потім відновлення. Із 70-х років діяла як музей. Після здобуття Україною незалежності, церква стала діючим храмом Української православної церкви Київського патріархату.

Журналіст: Олег Дешура

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button