Суспільство (відео)

Гастрольне табу: для кого закрита чернігівська сцена (Відео)

У чернігівських Палаці культури та Парку відпочинку не виступатимуть українські артисти, які перетинають кордон Росії та не визнають анексії Криму. Так розпорядився чернігівський міський голова. Його рішення пояснює заступник. Сергій Фесенко переконує: мусять виконувати закон України, проте не знає, кому саме забороняють співати та танцювати перед чернігівцями.

«Це розпорядження стосується виключно тих КП, які підзвітні міській раді. Це Палац культури. А також Парк відпочинку. Є відповідний закон, підписаний Президентом України. Гастролі повинні бути погоджені з СБУ», — заступник міського голови Сергій Фесенко.

У міському Палаці культури щойно вивісили нову афішу. Серед запропонованих концертів – жодного гастрольного. Лободу та Ані Лорак на поріг не впустять. Їхню репутацію знають ще з минулого року. А от кого ще повинні проганяти – не знають. Зізнаються, на власний розсуд визначати сепаратистів серед зірок бояться.

«Питання для нас доволі складне, бо такого офіційного списку немає. І відстежувати перебування цих артистів на території інших країн ми не можемо. Хтось отримав там якусь нагороду, хтось не побачив – ну досить складно», — заступник директора міського Палацу культури Олена Іваненко.

Поки в Палаці культури сушать голову, хто із зірок української естради тепер персона нон-грата, активісти чернігівського «Правого сектору» уже навіть список склали.

«Зараз нашою нарадою, що була скликана, ми проголосували за 12 осіб. За те, що вони гастролюють на території РФ і ДНР, ЛНР так званих. Що вони перетинають кордон із Кримом із російської сторони та за їхні висловлювання», — керівник чернігівської ГО «Правий сектор» Наталія «Іранка».

Інших артистів, які наважаться приїхати до Чернігова, тестуватимуть. Активісти планують зустрічати їх у переддень концертів і з’ясовувати їхню громадську позицію. Чернігівці ж таке розпорядження мера засуджують.

-Наприклад, якщо люди хочуть дивитися, то нехай купують квитки і йдуть.

— Якщо така політика в Україні, то чому наше місто буде відрізнятися.

— Не можна культуру заборонять.

— Особисто я приїхала з Криму, з Судака. І вважаю, що працівників культури не можна обмежувати.

— Я вважаю, що ці інсценізації/інсинуації влади до культури не повинні мати жодного стосунку.

Обурюються, що влада знову не питає думки містян. А біля афіш шукають і гастролерів. Та поки що їм пропонують лише місцевих зірок.

Журналіст Наталія Тягнирядно

Оператор Дмитро Дриганов

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button