Кримінал

Чернігівка за порятунок «племінника» віддала шахраям чималу суму

Учора надвечір до поліції Чернігова звернулася жінка, яку ошукав шахрай. Невідомий зателефонував і сказав, що її племінник у лікарні, та попросив гроші. Вона віддала все до копійки, а потім зрозуміла, що її ошукали та звернулася по допомогу до поліції.

Як встановили правоохоронці, невідомий ошелешив жінку тим, що її племінник у небезпеці та потребує невідкладної медичної допомоги. Щоб врятувати родича, жінка мала прийняти швидке рішення. На це й розраховували шахраї.

Про це ЧЕline повідомили у секторі комунікації поліції Чернігівської області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поліція Чернігівщини закликає молодь розказати старшим родичам про шахраїв

Зібравши всі заощадження, жінка передала гроші невідомому посереднику, який не посоромився приїхати безпосередньо до помешкання заявниці.

Коли той зник на горизонті, жінка зателефонувала племіннику та дізналася, що з тим усе гаразд. А от шахраї слухавки вже не брали. Таким чином, 34 тисячі гривень не життя племінника врятували, а опинилися в брудних руках шахраїв.

Це найпоширеніший вид шахрайства. Схема його проста, але вирішальними тут є фактори несподіванки та гра на емоціях потерпілого. Шахраї телефонують на мобільний переважно ввечері або вночі (номер набирають найчастіше наздогад). Якщо відповідає жінка, починається словесна атака. Питають, чи є син (чоловік, онук), якщо відповідь позитивна, то «голос» повідомляє, що того затримали працівники поліції або він потрапив у якусь біду (сюжет може бути найрізноманітніший).

Якщо жінка починає нервувати, розпитувати подробиці, шахрай тріумфує – жертва «на гачку». Аферисти – хороші психологи, вони не дають людині вийти зі стресової ситуації, ведуть діалог так, що потерпілі погоджуються допомогти родичеві та слухняно виконують поради «доброго» посередника. Інколи шахраї просять не відключати телефон, щоб позбавити людей можливості передзвонити родичам і з’ясувати справжню картину. А інколи міняють голос і називаються родичами.

За такими фактами відкрито кримінальні провадження за частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство) – карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Триває досудове розслідування.

Ще статті по темі

Back to top button