Кримінал

Прокуратура Чернігівщини вимагає повернути землі прибережної захисної смуги притоки річки Дніпро в розпорядження держави

Рішенням Ріпкинського районного суду від 17.04.2023 задоволено позов Чернігівської окружної прокуратури, поданий в інтересах Любецької селищної ради до Ріпкинської РДА і фізичної особи, та визнано незаконним і скасовано розпорядження Ріпкинської РДА про передачу в приватну власність земельної ділянки водного фонду – прибережної захисної смуги річки Дніпро площею 0,4 га оціночною вартістю понад 470 тис. грн, розташованої поряд з с. Неданчичі Чернігівського (до цього – Ріпкинського) району та зобов’язано повернути її в розпорядження держави в особі Любецької селищної ради.

Як раніше повідомлялося, органами прокуратури області проводилося вивчення законності вибуття земель водного фонду поблизу с. Неданчичі в приватну власність, до якого залучено фахівців Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук України, якими надано науково-експертний висновок, яким підтверджено, що більше 30 земельних ділянок, що передані у власність фізичним особам різною площею (по 0,4 га та по 2 га), сформовані за рахунок прибережної захисної смуги притоки річки Дніпро і відповідно до вимог Водного кодексу України відносяться до земель водного фонду, що не можуть перебувати у приватній власності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Неіснуючі тюльпани та цуценя: дві жительки Чернігівщини потрапили на гачок шахраїв

З урахуванням наведеного, на усунення порушень вимог Земельного та Водного кодексів України, Чернігівською обласною та окружною прокуратурами до Ріпкинського районного суду та Господарського суду Чернігівської області направлено більше 30 позовів з вимогою повернення незаконно відчужених земель водного фонду територіальній громаді.

У ході судового розгляду вказаної справи судом ґрунтовно вивчено надані прокурором та іншими сторонами докази, а також заслухано пояснення експерта, яким беззаперечно підтверджено раніше надані висновки щодо віднесення спірної земельної ділянки до земель водного фонду – прибережної захисної смуги притоки річки Дніпро, що і стало підставою для задоволення позовних вимог у повному обсязі.

Розгляд інших позовів наразі триває.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Чернігівська обласна прокуратура

Ще статті по темі

Back to top button