Кримінал

Жителів Чернігівщини вкотре застерігають від шахраїв

Попри неодноразові застереження щодо шахрайських дій під час замовлення товарів і послуг у мережі Інтернет, у Ріпкинському районі ці факти продовжують фіксувати.

Протягом 2019 року зареєстровано вже 13 таких кримінальних проваджень.

Так, мешканець одного з населених пунктів району заплатив завдаток за автомобіль в сумі 1 000 грн, однак не отримав ні автомобіля, ні коштів, іншого чоловіка шахраї обдурили вже на 8 000 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жертва шахраїв: «виграв» авто і залишився без грошей

Жителі району, відповідаючи на телефонні дзвінки від осіб, які називаються банківськими співробітниками або працівниками правоохоронних органів, забувають, що працівники банківських установ ніколи не запитують дані банківських карток, а правоохоронці не займаються збором коштів для лікування потерпілих.

Як приклад, одній із мешканок району зателефонував чоловік, який повідомив про перебування її родича в лікарні. Жінка, не пересвідчившись у достовірності відомостей, перерахувала шахраю 4 500 грн. Такі випадки є непоодинокими.

Укотре хотілося б застерегти місцевих жителів та наголосити на необхідності бути обережними під час купівлі товарів через інтернет. Не сплачувати завдаток, якщо не впевнені, що товар надійде, можливо, здійснювати оплату платежу після надходження товару. Відповідаючи на дзвінки, у жодному випадку не повідомляти свої особисті дані, відомості кредитних карток і коди, що надходять у СМС-повідомленнях.

Оскільки шахраї здебільшого перебувають в інших населених пунктах, це ускладнює розкриття таких злочинів.

Однак не завжди злочинці залишаються непокараними.

Так, Ріпкинським відділом Чернігівської місцевої прокуратури в судовому засіданні доведено, що молодий чоловік зателефонував на мобільний номер потерпілої і, назвавшись слідчим, розпочав розмову зі слів «Доброго дня. Ваш син потрапив у ДТП. Потрібні гроші на лікування потерпілої». Злякана жінка, не роздумуючи, переказала на банківську картку шахрая грошові кошти в сумі 7 900 грн, а потім виявила, що із сином усе гаразд.

Вироком суду шахрая засуджено до покарання у вигляді двох років обмеження волі. Разом із цим, враховуючи не відбуте покарання в період умовно-дострокового звільнення, чоловіку остаточно призначено до відбуття 3 роки 6 місяців позбавлення волі.

Ріпкинський відділ

Чернігівської місцевої прокуратури

Ще статті по темі

Back to top button