Кримінал

Житло без спадкоємців: у Чернігові викрили групу махінаторів, які продавали квартири померлих чернігівців

У Чернігові викрили групу шахраїв, які продавали квартири померлих одиноких людей і завдали збитків громаді міста майже на один мільйон гривень.

Про це повідомляє поліція Чернігівської області.

За матеріалами кримінального провадження встановили, що 50-річний чернігівець добув відомості про смерть двох стареньких чернігівок і про те, що обидві покійні були самотніми. Оскільки жінки володіли квартирами в Чернігові, за відсутності співвласників і спадкоємців, їхнє житло мало перейти, згідно з нормами Цивільного кодексу України, у власність територіальної громади міста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Привітай маму загиблого воїна»: депутатка Чернігівської міськради ініціює Всеукраїнську акцію

Реалізуючи злочинний задум, чоловік залучив спільників і добув фіктивні договори купівлі-продажу квартир із підробленими підписами померлих власниць житла та посадових осіб, які нібито завірили достовірність документів. Надалі використовуючи ці фальшивки як справжні документи, що посвідчують його право одноосібної власності на квартири, зловмисник вчинив низку дій із реєстрації цього права в офіційних реєстраційних органах.

Слідство встановило, що після шахрайського заволодіння житлом померлих чернігівок і надання своїм діям видимості законних, а саме: державної реєстрації права власності на житло, виготовлення технічних паспортів обох об’єктів і довідок, що підтверджували одноосібну власність, зловмисники підшукали покупців на квартири та швидко здійснили їх продаж.

Унаслідок злочинних дій фігурантів територіальна громада Чернігова сумарно зазнала збитків майже на мільйон гривень.

Організатора шахрайської схеми підозрюють у придбанні права на чуже майно шляхом обману, вчиненому повторно у великих розмірах, що передбачено частиною 3 статті 190 Кримінального кодексу України у редакції від 01.01.2020 р., та у використанні завідомо підробленого документа (ч. 4 статті 358 Кримінального кодексу України).

Нині поліція перевіряє фігурантів на причетність до скоєння аналогічних злочинів в області. Досудове розслідування триває.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button