Культура

24 години, 126 учасників і 16 творів Гоголя: як у Ніжині встановлювали рекорд

Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя став рекордсменом України. У Гоголівській аудиторії старого корпусу університету проходив марафон «Читаємо Гоголя разом». 126 учасників безперервно цілу добу читали твори письменника, який 200 років тому розпочав навчання в цих стінах. Власне, саме до цієї дати і була приурочена акція. Такі читання у виші пройшли вдруге, минулого разу – у 2019 році.

Цього року організатори, соціально-гуманітарний відділ університету, вирішили зазіхнути на рекорд і оформили заявку. Після того як експерти її погодили, розпочався підготовчий процес.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У бібліотеці Короленка відбудеться презентація видання «Микола Гоголь і Україна» Григорія Самойленка

«Реєстраційний процес видався нелегкий. Зареєструвалися 120 із лишком людей, тож потрібно було кожного обдзвонити, з кожним домовитися та погодити час», – зазначила в коментарі ЧЕline Віталіна Скороход, начальниця соціально-гуманітарного відділу Ніжинського державного університету ім. М. Гоголя.

Зареєструвалися 126 охочих. Читання відбувалися виключно українською мовою і безперервно. Кожному з учасників виділялося 10-15 хвилин. За дійством можна було спостерігати не тільки безпосередньо в Гоголівській аудиторії, а й онлайн. Протягом доби на YouTube-каналі університету велася трансляція.

21 жовтня о 9-й ранку відкрив читання ректор університету Олександр Самойленко. Загалом, віковий і соціальний діапазон учасників читань був дуже різноманітний.

«Брали участь не тільки наші студенти і викладачі, було задіяно і місто. Це і працівники, і студенти медичного коледжу, вчителі шкіл, професори Григорій Самойленко і Надія Бойко, член Спілки журналістів Олександр Забарний, лауреат Шевченківської премії Леонід Горлач, мер міста Олександр Кодола, 10-річні діти», – розповідає Віталіна Скороход.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Ніжині диктант національної єдності писав і Микола Гоголь (Фото)

Відомо, що з творами Миколи Гоголя пов’язано чимало містичних історій, проте ця обійшлася без них. Як зазначила Віталіна Скороход, мабуть, «винуватцю» цього дійства було приємно, тому він нікого не потурбував. Але для тих, хто зареєструвався читати вночі, необхідний антураж створювала власне Гоголівська аудиторія, а ще фільми за творами Гоголя, які транслювали в аудиторії поруч. До того ж, фігура Гоголя також була присутня на читаннях. У видатного письменника блискуче перевтілився студент факультету природничо-географічних і точних наук Михайло Прус.

Читання закінчилися рівно о 9-й ранку 22 жовтня. Рекорд зафіксували представники Книги рекордів України.

У виші вже думають над варіаціями формату проведення читань наступного року. І планують зробити акцію традиційною.

Фото з сайту НДУ ім. М. Гоголя

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button