Культура

7 книжних новинок від українських авторів

«Шенгенська історія» Куркова, «Пробудження сили» Саакашвілі та інші книжні новинки осені від українського видавництва

Еспресо.TV знайомить із сімома новими українськими книжками, що вийшли друком у видавництві «Фоліо».

im578xany-yurij-20vinnichuk-20tsenzor-20sniv-1«Цензор снів». Юрій Винничук 

У новому романі «Цензор снів» український письменник та драматург Юрій Винничук вибудовує перед читачем захоплюючий сюжет.

Герої, поринаючи в лабіринти пам’яті, розкриваються у несподіваному фіналі.

Вони озираються на своє життя, яке припало на добу тоталітарних режимів, і звіряються у різних способах виживання — від цинічного до шляхетного.

Водночас така карколомна мандрівка в минуле приносить багато несподіванок.

Роман «Цензор снів» — твір багатошаровий, інтригуючий і актуальний, де тривожний настрій змішується з гротеском, шокуючі відкриття – з метафоричними алюзіями, натуралістичні описи – з гостросюжетними елементами.

im578xany-kurkov_shengenskaya-20istoriya-1«Шенгенська історія». Андрій Курков

21 грудня 2007 року опівночі Литва приєдналася до Шенгенського простору.

У цю ніч три молоді пари, які подружилися на рок-фестивалі, зібралися на хуторі Пієнагаліс, щоб відсвяткувати «Шенгенську ніч» і поділитися одне з одним планами на майбутнє.

Інгріда та Клаудіюс говорили про свій переїзд до Лондона, Андрюс та Барбора збиралися до Парижа, а Рената та Вітас — до Італії.

Вони не знали і навіть не могли припустити, чим їм доведеться там займатися. Вони довіряли Європі і були впевнені, що вона їх не підведе. Вони були молоді й самовпевнені.

«Пробудження сили». Михаїл Саакашвілі 

Михаїл Саакашвілі — людина, яка двічі увійшла в одну воду. Ставши лідером думок у Грузії, він на хвилі Революції троянд очолив на 10 років цю країну і змінив її до невпізнання. Зараз він став лідером думок в Україні.

У книжці він розповідає про історію своєї сім’ї, про обставини, що створили революційну обстановку у Грузії 2003 року, про прихід його команди до влади і системно викладає суть проведених у Грузії кардинальних реформ, зупиняючись не лише на успіхах, а й аналізуючи причини невдач.

Тут ідеться про успішну реформу правоохоронних органів, перемогу над корупцією, перебудову всієї системи освіти і охорони здоров’я, ліквідацію цілого явища — грузинських злодіїв у законі. Не оминає і невдачі, зокрема, незавершену реформу судової системи.

У кожному розділі наводяться паралелі із сьогоднішньою ситуацією в Україні, яку автор глибоко вивчив зсередини.

im578xany-60x90_1-16_sencov_kupite_knigu-ukr-1«Купіть книгу — вона смішна». Олег Сенцов

Український режисер, бранець Кремля Олег Сенцов, перебуваючи у незаконному ув’язненні в Сибіру, не лише не здається, а й не припиняє творити. Олег Сенцов у російській тюрмі написав 4 кіносценарії, одну п’єсу та дві книги. Одна з них в перекладі українською вийшла у видавництві «Фоліо».

Що зробили б ви, якби з’явився хтось і запропонував загадати одне-єдине бажання, яке здійсниться? Герої роману Сенцова розмірковують недовго, бо вважають цю пропозицію просто жартом. Ось і замовляє один вагон діамантів, другий — ціле поле конопель. А з третім складніше, бо він чомусь дуже серйозно поставився до такої неймовірної пропозиції.

Як же розпоряджаються юнаки дарами, що звалилися на них? Автор показує, що є дещо більш коштовне за діаманти. У романі Сенцова — жодного повчання, жодного моралізаторства, жодних висновків.

«Купіть книгу — вона смішна» — це той випадок, коли назва твору цілком відображає його зміст: це дуже веселий, дуже смішний, дуже легкий для читання роман.

im578xany-oleksij-20gerashhenko-20ekonomika-20hhi-1«Економіка ХХІ». Олексій Геращенко

Олексій Геращенко – економіст, громадський активіст, популяризатор економічних знань і базової економічної грамотності, учасник робочих груп у сфері реформування економіки України.

Цю книгу він написав для людей, які живуть в економічному світі. Взагалі-то, всі ми в ньому живемо.

Купуємо, продаємо, отримуємо доходи, платимо податки, на наші емоції впливають курс валют і ставка по кредитах, які, в свою чергу, залежать від наших емоцій.

Ми залишаємо собі заощадження на майбутнє, порівнюємо свій рівень доходу з іншими тощо. Це і є економічний світ.

Цю книгу написано так, щоб її зміг прочитати абихто. Прочитати, зрозуміти і щось змінити у своєму житті.

im578xany-a-kokotyuha_kohanka-20z-20pl-20rinok-1«Коханка з Площі Ринок». Андрій Кокотюха

Осінь 1914 року. Почалася Перша світова, Львів окупований російськими військами. Звичний ритм життя міняється назавжди. У місті — голод, холод, арешти. Люди шоковані, виживають.

Клима Кошового заарештовано, він чекає вироку в тюремній камері. Все міняє вбивство Божени Микульської, коханки офіцера російського генерального штабу. Коханець — останній, хто навідав її квартиру на площі Ринок. Але він був не єдиним коханцем.

Справа делікатна, розголос не потрібен. Тому Кошовому пропонують залагодити її в обмін на свободу.

Рухаючись у пошуку вбивці крок за кроком, Клим та його друг Йозеф Шацький серйозно ризикують життям, відкривають для себе світ шпигунів та зрадників, дізнаються кілька військових таємниць, а головне — останній секрет загадкової красуні Магди Богданович.

im578xany-garem-1«Житіє гарємноє». Юрій Винничук

Свого часу цей твір наробив багато галасу і навіть спричинив скандал. Надруковані у львівській газеті «Post-Поступ» під назвою «Житіє гаремноє» «щоденники Роксолани» збурили «свідому» українську інтелігенцію.

І мало хто зрозумів, що це літературна містифікація, настільки достовірним виглядав текст. Отже, представляти цю легендарну і скандальну книжку нема сенсу – вона вже давно відома читачам. А тепер виходить у подарунковому виданні. Є тільки одна засторога: дітям до 12-ти не читати.

Ще статті по темі

Back to top button