Культура

Андріївські вечорниці: в Чернігові відтворили традиції (Фото)

Вечорницями на Андрія порадував своїх шанувальників Академічний народний хор Чернігівського обласного філармонійного центру. 13 грудня 2018 року колектив представив свою програму «Калета», якою фактично відкрив в обласному центрі цикл новорічно-різдвяних святкових заходів.

Музично-театралізоване дійство «Калета» – це відтворення глибинних традицій і обрядів українського народу. У прадавні часи, коли наші предки поклонялися Сонцю, господині у святковий вечір на Андрія пекли білу хлібину – «калету» – як символ Сонця. Кожен елемент молодечого дійства мав особливе значення: Андрія-Калету, що ходив цього дня по землі і міг визначити долю, молодь, зібравшись на вечорниці, причаровувала танцями, піснями, ритуалами. Дівчата гадали на судженого, а хлопці приглядалися до дівчат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Мезинському національному природному парку відбулися вечорниці з варениками та піснями

Глядачі фактично змогли стати учасниками дійства, адже артистки Академічного народного хору зустрічали їх вже в холі обласного філармонійного центру – і не з порожніми руками, а так, як годиться гарним господиням.

А згодом у залі центру відбувся концерт, у якому артисти змогли відтворити атмосферу традиційних народних гулянь: як «на вечорницях гуляти, Андрія справляти, на дівочу долю ворожити, щоб у дівках не сидіти». Прозвучали українські жартівливі пісні, глядачі змогли побачити запальні народні танці в постановці Віктора Войникова. За словами режисера-постановника дійства – художнього керівника та головного диригента Академічного народного хору, заслуженого діяча мистецтв України Володимира Коцура, – у дійстві використано народний сюжет. «Ми обіграли народні сценки – як дівчата обирали судженого, як носили воду в роті і виливали її в тісто для калети… Основний атрибут цього дійства – пісні, танці, магічний хоровод».

Гості вечорниць ніби повернулися в минуле, аби відчути красу і поезію давніх звичаїв. Та й ще просто під час дійства змогли пригоститися святковими смаколиками!

Вечорниці на Андрія у виконанні Академічного народного хору – це свято, яке артисти подарували своїм глядачам. Це диво, можливе тільки в Андріївську ніч.

Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру

фестивалів та концертних програм

Ще статті по темі

Back to top button