Культура

Чернігівщина вражає : маєтки місцевого Дракули

Постать Василя Дуніна-Борковського, чернігівського полковника та генерального обозного, одного із найближчих соратників Мазепи, неоднозначна в історії Чернігівщини.

Його біографія рясніє білими плямами. Прославився він своїми «різноплановими здібностями»: з одного боку — щедрими пожертвами багатьом храмам (на його кошти була проведена реконструкція Спаського та Борисоглібського соборів, П’ятницької церкви, побудовані церкви Вознесіння та Петра і Павла, повністю відновлено Єлецький монастир та Чернігівську фортецю). Така щедрість вражала сучасників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Невідома Чернігівщина: вітряк поблизу села Купчичі (Фото)

З іншого боку вже тоді виникли сумніви — чи не хоче він таким чином спокутувати свої страшні гріхи перед Господом, адже за його життя ходили чутки про його зв’язок з нечистою силою. Ця розповідь була підхоплена та швидко поширилась серед містян. Та, на жаль, в Україні не знайшлося письменника, який подав би цю історію так, як Брем Стокер описав легенду про волоського князя Влада ІІІ Дракулу. Тому і досі вона залишається місцевою легендою — хоррором.

Цей запаморочливо багатий чоловік наприкінці XVII ст. мав величезні володіння на Чернігівщині. У с. Великий Листвен він мав садибу, яка поступалася лише садибі Мазепи на Гончарівці у Батурині.

unnamed_1-fit-334x224

Причому ця садиба розташовувалась на острові, оточеному болотом, ще у додаток з ровами та валами. Все це додає ще більше містифікації у біографію цієї непересічної людини.

c1c33e5f7ba423ec-fit-359x202

963770a0b1134f4e-fit-364x205

Великий Листвен. Реконструкція. Малюнки О. Бондаря

Зараз збереглася оборонна двоповерхова церква, відреставрована, частина дерев’яного будинку, оборонні вали та рови. Це варто обов’язково подивитись!

1c2798c0c9b42713-fit-543x306

Великий Листвен. Михайлівська церква.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Чернігівщина туристична

Ще статті по темі

Back to top button