Культура

Чернігівський храм Михайла і Федора — єдиний в Україні (Фото)

З історичних джерел нам відомо про мученицький подвиг Чернігівського князя Михайла Всеволодовича та його боярина Федора, які відмовилися виконати умови Батия щодо принизливого ритуалу поклоніння вогню та монгольським ідолам. Обоє було жорстоко закатовані й страчені. Вони загинули, але не стали на коліна перед ворогом.

Їхні мощі поховали в головному чернігівському храмі – Спасо-Преображенському соборі. Невдовзі православною церквою князь Михайло і боярин Федір були канонізовані. На жаль, у 1572 році мощі святих мучеників було перенесено до Москви, де вони знаходяться й понині.

В Україні здавна шанували святих мучеників Михаїла і Федора. І особливо в Чернігові. Недаремно тут знаходиться єдиний в Україні храм Михайла і Федора. Його будівництво розпочалося у 1801 році поруч із будинком наказного гетьмана Павла Полуботка. Але у зв’язку із фінансовою скрутою спорудження церкви завершилося лише у 1806 році.

Освячення храму Михайла і Федора відбулося у 1808 році, тобто 208 років тому. Відтоді церква кілька разів перебудовувалася і, відповідно, змінювала свій вигляд. Проте її найважчі часи припали на радянський період. Як тільки не використовували Божий храм…

На початку 90-х років ХХ століття у церкві знову, як і в давні часи, залунало слово Боже. Храм був переданий релігійній громаді. Нині він належить Українській Православній Церкві Київського патріархату. Минулого року тут відбулося освячення нового іконостасу. Він вирізьблений із дерева – дивовижний витвір створений ніжинським майстром Олександром Кошелем.

За словами настоятеля храму, протоієрея Олега Сіренка: «На іконостасі ми бачимо два кольори: золотий і білий, вони символізують небесну чистоту, високі духовні цінності та велич віри».

Іконостас оздоблений кетягами калини та дубовим гіллям, а про шлях, який має пройти людина до царства Божого, нагадують фігурки ангелів, Христа і зображені мотиви теми Благовіщення Пресвятої Богородиці. Приємно, що оригінальний іконостас створений не лише завдяки пожертвам парафіян храму, а й на кошти чернігівських підприємців Сергія Кнуренка та Михайла Шума. Але радує, що кожного дня до церкви йдуть віруючі.

Фото з архіву Віктора Кошмала

Ще статті по темі

2 коментарів

Back to top button