Культура

Діти та дорослі з Ніжина можуть написати листа «шпигунським» шрифтом святому Миколаю

Відділення «Пошти святого Миколая» традиційно запрацювало у відділі «Музей історії Ніжина» Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського.

З року в рік дітлахи (і навіть дорослі) пишуть святому листи та просять що кому потрібне – від смаколиків до дорожезних гаджетів. Але останнім часом усім хочеться інших подарунків – бажаної для всіх українців Перемоги і тихого родинного затишку.

Як цьогоріч функціонує «Пошта святого Миколая», розповів Сергій Зозуля, завідувач відділу «Музей історії Ніжина» Ніжинського краєзнавчого музею ім. Івана Спаського.

Пане Сергію, як давно у вашому закладі облаштовують відділення «Пошти святого Миколая»?

Уже третій рік за місяць до свята Миколая, а цьогоріч за новим календарем воно раніше, у нас працює імпровізоване відділення «Пошти святого Миколая». Є скринька, куди можна вкинути листа, а можна листа і там написати. Торік у нас взагалі була співпраця з «Укрпоштою», вони нам надавали конверти і марки, можна було справжнього листа написати, наклеїти марку і ми потім того листа відсилали до резиденції святого Миколая хоч в Україні, хоч у Фінляндії. Але, безперечно, це оплачували самі люди, бо спонсорів, на жаль, у нас немає.

Чим ваше казкове відділення відрізняється від подібних?

Торік була і цьогоріч є цікава пропозиція для шкільних груп і для класів – майстер-класи з написання специфічного листа святому Миколаю «шпигунським» шрифтом – шрифтом Брайля, який використовують незрячі люди. Дітям, з одного боку, цікаво, а з іншого вони починають більше розуміти потреби людей, які не бачать. У нас є співробітник із вадами зору, він свого часу проходив навчання у спеціалізованій школі в Києві.

Для дітей якого віку ваше відділення «Пошти Святого Миколая»?

Від 3-х до 65. Адже до нас і Рада ветеранів приходить. Із ними зустрічі також відбуваються цікаво та весело. Їм теж цікаво писати листи шрифтом Брайля, а потім цікаво, як написане прочитати. І відчути, як воно – писати щось із заплющеними очима.

У які дні приймаєте відвідувачів?

У музею вихідних немає, тож до нас можна завітати коли зручно. Коли працює музей, тоді працює й «Пошта святого Миколая». З минулого року в нас є навіть супровідна пропозиція для групи, коли майстер-класи проводять помічники Миколая – ельфи.

Чи можна зробити у вас селфі на згадку?

Торік фотозоною було власне місце пошти, тобто поштова скринька. А цьогоріч у нас кілька фотозон облаштовано. Є у нас і трон святого Миколая, який, звісно, порожній, бо святий десь у справах. А священник однієї з церков люб’язно тимчасово презентував нам до Миколая дерев’яну фігурку святого, яку вони використовують у себе в церкві. Сам же Миколай приходить, коли в нього є час, а він у нього є тільки вночі. Приходить, листи забирає і потім удома читає.

Скільки часу працюватиме резиденція?

До свята Миколая – 6 грудня. Хоча цьогоріч в Україні перехідний рік, то хто не встигне, Миколай ще 19 грудня заїде.

Спілкувалась Ірина Осташко

Фото – Ніжинський краєзнавчий музей імені Івана Спаського

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button