Культура

До новорічних свят у чернігівському музеї презентують нову авторську екскурсію

Новорічні свята – це особливий казковий період, коли хочеться сюрпризів і новизни. Тож у Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського вирішили порадувати своїх гостей. Тут із 25 грудня стартує захоплива авторська екскурсія «Різдво і Новий рік у родині Коцюбинських».

З назви зрозуміло, що екскурсія буде про те, як святкували Різдво і Новий рік у родині Коцюбинських. За словами Наталії Коцюбинської, заступниці директора з наукової роботи музею-заповідника Михайла Коцюбинського, частенько траплялося так, що відомий літератор у святковий період не був вдома із родиною.

«Збереглося багато листів, які він адресував додому рідним. І якраз на основі цих листів і спогадів молодшої доньки письменника Ірини Коцюбинської складена ця екскурсія.

Розповімо і про інші цікаві моменти: спогади Михайла Коцюбинського, враження дитинства, як відзначали свята за старосвітськими звичаями, ще коли він жив у Вінниці. Як дідуха ставили, варили кутю, й інші традиційні страви, які готують на Різдво.

Йтиметься і про святкування в Чернігові. Це вже спомини Ірини Михайлівни, як у вітальні ставили велику ялинку, що тато допомагав її прикрашати, разом співали колядки і щедрівки. До речі, Михайло Коцюбинський дуже багато їх знав і разом із дітьми із задоволенням співав. Гості до Коцюбинських приходили святкувати Новий рік. Адже це було одне з найулюбленіших свят», — у коментарі для ЧЕline розповіла Наталія Коцюбинська.

Відомо також, що Михайлу Коцюбинському довелося святкувати Різдво на острові Капрі. Це для нього були нові цікаві враження.

«Він там спостерігав італійські народні звичаї, побував у костелі, подивився, як відбувається різдвяна церемонія.

Також незабутні враження, як він гостював у Горького. Тоді новий рік він зустрічав у компанії російських літераторів. Збереглися спомини, хто тоді які твори читав, про що розповідав. Тобто такі домашні враження письменника про те, що він далеко від дому, але все-таки  йому було приємно, що він не один на чужині, що була компанія, і він зустрічав Новий рік в такій компанії», — сказала пані Наталія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігівській міській бібліотеці ім. М. М. Коцюбинського плекають традиції і культуру предків (Фото)

Як уже зазначалося, святкова екскурсія вперше відбудеться 25 грудня. Також передбачається, що на замовлення вона функціонуватиме до кінця новорічно-різдвяних свят, тобто до 20 січня.

«Екскурсія розрахована на дорослих відвідувачів, але думаю відвідувачам з дітьми від 8 — 10 років буде цікаво. Адже вона несумна, ненудна, з різними гарними цитатами. Ми спеціально для цього прикрасили меморіальний будинок і змінили хід традиційної екскурсії. Тобто з іншого боку заходимо у будинок, порушений повністю план традиційної екскурсії. Це незвично, нестандартно і цікаво», — повідомила заступниця директора з наукової роботи.

Приємним бонусом до екскурсії стануть фірмові подаруночки від музею та можливість зануритися у святкову атмосферу експозиційної зали з фондовою виставкою листівок і живопису, дизайнерськими прикрасами ручної роботи і затишною фотозоною.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button