Культура

Камерний хор Бортнянського: 20-річна історія (Фото)

Історія камерного хору ім. Дмитра Бортнянського починається з 1996 року.

Організатором і першим диригентом став заслужений діяч мистецтв України Любомир Боднарук.

До складу колективу увійшли випускники Чернігівського музичного училища ім. Ревуцького. Презентація, що відбулась у грудні 1997 року в Колонному залі ім М. Лисенка Національної філармонії, була досить вдалим стартом. На колектив одразу звернули увагу провідні композитори, диригенти та діячі культури.

Хор працює, пропагуючи академічний хоровий спів. Але постійні творчі пошуки та невпинна праця зробили його репертуар настільки широким і різноманітним, що його вже важко втиснути в якійсь певні рамки. Серед творів, що виконувались колективом, творчі здобутки Д. Бортнянського, М. Березовського, М. Леонтовича і твори Л. Дичко, Б. Фільц, Г. Гаврилець, Л. Колодуба, В. Тилика та багатьох інших авторів.

З однаковою легкістю колектив виконує як традиційні твори, так і найсвоєрідніший, найекстравагантніший авангард. Манера виконання хору відрізняється тонким відчуттям поетичної мелодики текстів та злагодженим звучанням голосів. Не останню роль у широкому визнанні колективу відігравала своєрідна, надзвичайно емоційна та витончена манера диригування Любомира Боднарука.

За досить невеликий термін існування камерний хор встиг зайняти гідне місце в українській культурі. Він брав участь у численних фестивалях, серед яких «Музичні прем’єри сезону», «Музик Фест» (1998—2001 р.), Міжнародний хоровий фестиваль «Мрія-1999» (м. Львів), «Передзвін – 2000» (м. Івано-Франківськ), хоровий фестиваль «Карміна-2000» (м. Глівіце, Польща).

Особливо вдалим для колективу був III Міжнародний фестиваль-конкурс камерних хорів «Ялта-Вікторія 2001», де йому було присуджено гран-прі. На долю учасників та керівника хору випало немало схвальних відгуків преси та діячів мистецтва.

Особливо яскравими сторінками в історії колективу були періоди творчої співпраці з видатними діячами культури України: народними артистами України Валерієм Буймістером, Віктором Субачевим та Валентиною Степовою, заслуженими артистками України Людмилою Давимукою та Ларисою Роговець. Ця співпраця принесла шалений успіх та неоціненний досвід.

На початку 2004 року колектив здійснив гастрольну поїздку до Баварії (Мюнхен, Меммінгем, Ульм, а також на фестиваль Баварської євангельсько-лютеранської церкви). А у квітні взяв участь у фестивалі з нагоди святкування вступу Польщі до Європейського Союзу, м. Глівіце (Польща).

Хор ім. Дмитра Бортнянського продовжує плідно працювати та живе дуже насиченим, активним творчим життям. Коло його шанувальників постійно зростає. Це свідчить про підвищення культурного рівня людей, зокрема молоді, та розуміння ролі мистецтва у вихованні молодого покоління українців.

І от сьогодні академічний камерний хор ім. Дмитра Бортнянського святкує своє 20-річчя. З цієї нагоди в філармонійному центрі фестивалів і концертних програм відбувся Гранд-концерт.

Програма концерту була доволі своєрідна – прозвучало 20 прем’єр, які колектив представляв кожного творчого року. Концерт вийшов на славу. Глядачі стоячи вітали артистів хору. Звісно, були квіти, вітання і море радості від творчої праці.

Фоторепортаж Віктора Кошмала

 

Ще статті по темі

Back to top button