Культура

Колекція з українським забарвленням: особливі експонати збирача старожитностей Юрія Дахна (Фото)

Село Москалі, що на Чернігівщині, має унікальний і неповторний український колорит. Безперечно, створює його місцевий житель Юрій Дахно, який є справжнім патріотом свого рідного населеного пункту. Тут він створив краєзнавчий музейний комплекс. Адже справа життя пана Юрія – це колекціонування різних старожитностей. Причому колекція дуже різнопланова: тільки вишитих рушників – сила-силенна.

Також у його колекції зберігається чимало таких речей, як хусти, хустки чи рушники, хто як їх називає. Вони завжди були незамінним елементом селянського побуту і, безперечно, використовувались у народній обрядовості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У селі на Чернігівщині після розчищання кладовища віднайшли могили закатованих у роки війни (Відео)

«Це і весільна хустка як подарунок дівчини майбутньому чоловікові; у хустки ув’язували гостинці, весільний посуд, «пироги» – данина кумам і бабусі-бранці; освячення паски, яблук, маку; з обгорнутою в хустку хлібиною йшли на поминальні обіди; під хусткою завжди на столі лежали хліб і сіль; хусткою покривали підвіконня, на якому стояла свічка та куди клали гостинці в хаті покійного; подеколи хусткою (його ж весільною) накривали подушку померлого….

 Трапляються вони різних розмірів та форми (квадратні та прямокутні). Квадратні (чомусь їх називали круглими) у нас називають хустками. Продовгуваті з вишивкою на двох кінцях і «розкиданими по полю» окремими елементами візерунка – хустами. А продовгуваті, коротенькі, з візерунком лише на двох краях – рушничками, рушниками.

 Маю у своїх фондах понад шість десятків їх різновидів різних років. Щонайменше 15 із них вишиті власноруч», – зазначає краєзнавець і колекціонер Юрій Дахно.

Підтвердженням того, що ці хустки свого часу були дуже затребуваними, є олійні плями на полотні.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Фото – Юрій Дахно

Ще статті по темі

Back to top button