Культура

Кремлівське голодоубивство»: на Чернігівщині відбудеться презентація книжки про Голодомор

25 листопада 2023 року Україна відзначатиме 90-ту річницю Голодомору – великої історичної трагедії українського народу.

Дослідники називають Голодомор 1932-1933 років другим актомгеноциду нашого народу, організованого керівництвом вкп(б) та урядом срср шляхом створення штучного масового голоду.

Темі Голодомору вже присвячено багато різних праць, зокрема наукових, які відкривають шокуючу та страшну правду про той час. Між тим, людям завжди найбільше цікаво знати про те, що відбувалося на тій території, де вони народилися і живуть, тобтосаме місцевий матеріал. На щастя, є люди, які вбачають свою місію у донесенні правди про той жахливий час до населення, особливо до представників молодого покоління.

До 90-річчя Голодомору в Корюківці відбудеться презентація літературно-публіцистичного видання «Кремлівське голодоубивство» місцевого поета, прозаїка та журналіста Віктора Божка.

Автор розповів, що книга створена на основі документів, які він досліджував в архівах, інформації, отриманої від СБУ, а також містить свідчення і спогади очевидців Голодомору або їхніх близьких родичів. Свій внесок зробили також місцеві історики, краєзнавці та деякі відомі науковці. Підґрунтя – серйозне, але книга не суто історична, адже містить  художньо-публіцистичні розділи – оповідання. 

«Книга про Корюківку, Чернігівщину і є низка матеріалів із Корюківського району. Йдеться і про Голодомор в Україні загалом, адже відокремлювати місцеві події від загального контексту неможна. 

До речі, раніше казали про 3,5 – 3,9 млн жертв. Але за останніми глибокими дослідженнями, від голоду померли 10,5 мільйона українців. Це ті, які в Україні та на Кубані.

Якщо голод 1921-22 років керівники срср визнавали, то голод 1932-33 років не визнавали і оббріхували. До того ж, змушували місцевувладу приховувати факти Голодомору», – пояснив Віктор Божок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Здавали за безцінь прикраси, аби купити хліба: як через торгсіни грабували жителів Чернігівщини під час Голодомору

За його словами, в найбільших селах Корюківського району Олександрівці та Забарівці проставили усього 19 і 32 особи, які померли. А в менших селах писали про троє чи п’ятеро осіб. Алебрехня ще й у тому, що казали, що люди померли не від голоду, а через якісь інші причини. 

«Насправді ж у тих селах і не тільки в тих, за свідченнями краєзнавців, істориків і місцевих жителів, помирали 70-90, більше ніж 100, 150 осіб саме від голоду. 

У Савинках була жінка Марія Швець, то вона казала про 150 померлих. Хоча в офіційних даних міститься інформація про 12 померлих осіб за 1932-33 рік.

У книжці лише ті дані, які мають підтвердження. Зокрема, що в районі траплялися випадки трупоїдства і що дітей їли. Звісно, це не масово відбувалося, але по окремих селах випадки траплялися. Хоча комуністи казали, що цього не було. 

І хоча називають Голодомор 1932-33 років, я серед деяких матеріалів познаходив інформацію, що ще пів року в 1934 році масово помирали люди від голоду», – розповів Віктор Божок. 

Автор також зазначив, що на початку своїх досліджень про книжку навіть не задумувався, просто хотілося знати правду. Але матеріали поступово накопичувалися 

«Понад 30 років я цікавився цією темою. То коли матеріалу зібралося достатньо, задумався про книжку.

Книжка надрукована цього року. Щоправда, не повним обсягом, адже передбачалося 200 сторінок, а надруковано лише 100. Бо книгодрукування  недешева справа. Задум був про книжку з ілюстраціями, але від них довелося відмовитися. Також надрукована лише половина тексту, який написаний», – пояснив автор. 

Нову книжку про Голодомор можна буде почитати в бібліотеках Корюківського краю, зокрема шкільних, обласній бібліотеці імені Русових. Презентував автор свій доробок і різним активістам та музейним працівникам, зокрема місцевому історичному музею, та передав до столичного музею Голодомору. 

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button