Культура

«Легенди європейських міст» у музеї Ґалаґана

15 серпня в Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана (м. Чернігів, вул. Музейна, 6) відбудеться відкриття першої виставки мистецького проекту «Легенди європейських міст», що має назву ідентичну з життєвим і творчим кредо Рафаеля Санті «Vero. Bene. Bello. Істина. Благо. Краса», що репрезентує репродукційну графіку XVIII – першої половини XIX століття з фондів музею. Головним завданням репродукційної гравюри було відтворення видатних живописних творів із метою їх популяризації. Завдяки цим гравюрам шедевр, відтворений у графіці, долав вузькі рамки однієї країни та перетворювався на всесвітньо відомий твір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Остерський музей став осередком наукових досліджень

Григорій Павлович Ґалаґан був великим шанувальником мистецтва і добре розумів його значення для розвитку особистості та культури загалом. В експозиції представлено роботи з альбому репродукційної гравюри з фресок лоджій і станц Рафаеля у Ватикані, виконані майстрами різця – видатними граверами Джовані Вольпато, Луїджі Фабрі, Рафаеля Моргена. Цей альбом набув величезної популярності серед освічених людей, зберігався у родинних колекціях як безцінна культурна спадщина, передавався із покоління у покоління. Був такий альбом і у родинній колекції Ґалаґанів.

На виставці можна ознайомитись із творчістю інших відомих європейських граверів – Самуеля Джезі, Жана Бейна, П’єтро Бетелліні, Франсуа Фостера, що знайомлять нас із творами легендарних митців епохи Відродження – Леонардо да Вінчі, П’єтро Перуджино, Андреа дель Сарто, художників XVII ст. – Гвідо Рені, Нікола Пуссена.

Початок заходу о 15:00 за адресою: м. Чернігів, вул. Музейна, 6.

Художній музей Ґалаґана

Ще статті по темі

Back to top button