Культура

Мечі з Чернігівського історичного музею реставрували (Фото)

Фахівцями Національного науково-дослідного реставраційного центру України здійснювалася реставрація мечів із зібрання Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського.

Меч каролінгського типу був знайдений у похованні вікінга з конем у кургані № 2 в с. Шестовиця Чернігівської області, який знайшли під час археологічних розкопок в урочищі Коровель 2006 року. Стан збереженості меча був настільки аварійним, що навіть фотофіксацію в процесі реставрації доводилося виконувати, не переміщуючи об’єкта. Передбачити результат після реставрації також було неможливо. Виготовлена з чорного металу основа меча була повністю мінералізована, сильно розшарована, перемішана з ґрунтом та пронизана корінням рослин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лишити вирву від влучання міни у дворі на згадку. Історія художнього музею ім. Ґалаґана у Чернігові

У результаті тривалої, кропіткої реставрації командою під керівництвом реставратора вищої категорії Віктора Голуба, максимально розкрито ділянки з інкрустацією сріблом на ефесі, що дало можливість більш точно виявити форму деталей. Розчищено, укріплено всі фрагменти ефеса, клинка меча та бронзовий наконечник. Збережено 2/3 дерев’яного руків’я, залишки двох видів тканини, фрагменти піхв, досліджено залишки фарби на руків’ї. Проведено роботу з літературними джерелами. Ураховуючи знайдені близькі аналогії каролінгських мечів, цей меч можна віднести до типу Н (за класифікацією Яна Петерсена). На основі збережених фрагментів здійснено графічну реконструкцію меча.

Для зберігання, експонування та транспортування меча розроблено та виготовлено спеціальний футляр. Основа футляра виготовлена з ламінованого ЛДСП завтовшки 18 мм, у вигляді коробки з кришкою. Внутрішня частина складається з двох половинок спіненого поліетилену завтовшки 4 см, у кожній з яких вирізані ніші (заглиблення) за формою та рельєфами усіх чотирьох фрагментів меча. Зараз меч перебуває на виставці «Vikings in the Baltic and Kievan Rus – trade and cultural meetings in the East» Moesgård Museum (Орхус, Королівство Данія).

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Віктор Голуб

Фото: Олександр Солдатенко

Ще статті по темі

Back to top button