Культура

«Musica incognita» знову на сцені філармонійного центру (Фото)

Творчий експеримент, що його вперше у квітні минулого року було реалізовано Академічним камерним хором імені Д. Бортнянського на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру, виявив свою життєздатність і продовжує завойовувати симпатії у глядача.

Відбувся черговий показ дивовижної музичної вистави-містерії «Musica incognita», що став можливим завдяки творчому союзу автора ідеї дійства, художньому керівнику та головному диригенту хору Івану Богданову, режисеру-постановнику Дмитру Обєднікову та сценографісту Артему Сиворакші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Камерний хор Бортнянського: 20-річна історія

Протягом року від прем’єри спектакль утретє було показано глядачу, він утретє зібрав аншлаг. Шанувальникам хорового співу була представлена програма,сформована з духовних творів анонімних авторів стародавніх епох. Серед них – католицькі гімни, давньоруський духовний спів, композиції епохи бароко, інші твори, точна ідентифікація яких ускладнена. Хор імені Д.Бортнянського виконував композиції старослов’янською, латинською, німецькою, англійською і навіть грузинською мовами.

Про що містерія? Як такого сюжету в класичному розумінні в дійства немає. Глядач стає свідком, а подекуди й учасником містичного обряду, сутність якого Іваном Богдановим уміщена в одній фразі: «Про те, що всі струмки повертають до своїх витоків». Завдання, яке традиційно ставить творча група спектаклю перед хором – не знайти готових відповідей для публіки, а змусити її саму шукати відповіді на складні питання.

Коментуючи перебіг вистави, художній керівник і головний диригент Академічного камерного хору імені Д. Бортнянського Чернігівського обласного філармонійного центру Іван Богданов подякував кожному, хто став частиною містерії «Musica incognita».

– Ми відчували ваше тепло. У фіналі, коли вдалося подивитися в ваші обличчя, я побачив в них співпереживання і розуміння. Я відчув, що «Світло у темряву світить, і темрява не здолає його». Дякую всім знайомим і незнайомим. Радий за те, що моє місто розвивається в естетичному, духовному, експериментальному плані, – резюмував пан Іван.

Крім Чернігова, торік спектакль уже демонстрували в Києві. А днями його побачать ще й у білоруському Гомелі, куди 5 березня хор ім. Д.Бортнянського вирушає на гастролі.

Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру

фестивалів та концертних програм

Фото — Руслана Маляренка

Ще статті по темі

Back to top button