Культура

На Прилуччині в невеликому селі створили куточок старовинного одягу та предметів побуту (Фото)

На Прилуччині в селі Замістя приблизно рік на базі Будинку культури діє музейний куточок «Спадок нації». Ініціаторкою його створення була Катерина Говорун, завідувачка БК.

«Створили ми його десь рік тому. Ото було їду в автобусі та питаю в людей, у кого що цікавого та старовинного залишилося. Хтось сорочки приніс, хтось предмети вжитку. Так і виник невеличкий музей, аби зберегти нашу спадщину. Деяким предметам у ньому вже понад сто років. Я також речі родинні приносила. Наприклад, принесла старовинне сито, зроблене зі шкіри. Моя бабуся товкла крупи, а тоді через нього просівала. У мене ще вдома є ступа, їй років, може, й 200. Але вона важка, та й місця в нашому музейному куточку нема, щоб її поставити. Зберігаю її, щоб і внуки мої побачили, і правнуки. Є ще в мене скатертина, яку моя ще, мабуть, прабабуся виткала. Сорочка вдома є зшита з полотна, їй більше як 100 років, але вона так добре збереглась», – розповіла для ЧЕЛАЙН Катерина Говорун, завідувачка Будинку культури в с.Замістя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові з’явився новий будинок-музей (Фото)

У куточку «Спадок нації»  – старовинні праски, глечики, прядки, серпи, лампа, приладдя до печі (вила, кочерга), рубель, вишитий одяг, рушники. Катерина Говорун і сама вишиває. Раніше вишивала картини, зараз вишиває ікони та рушники.

«Раніше ми в Будинку культури проводили виставки рушників вишитих, картин. Я і свої роботи приносила. Я вже вишила три ікони, зараз вишиваю четверту. Рушники вишиваю, онуці вишила. Доньці сорочку вишила, зятю вишиваю тепер, скоро завершу. Вишивати почала ще молодою, потім якось перестала, а це останні вісім років знову почала захоплюватись вишивкою. Вишиваю хрестиком, бісер мені здається трішки грубим. У березні планую в Будинку культури провести виставку. Вишиваю, як час є, зокрема ввечері. Вишиваю для себе, не продаю, аби дітям моїм, внукам була пам’ять про бабусю», – розповідає Катерина Говорун.

Саме завдяки таким невеличким музейним куточкам ми можемо дізнатися, як жили наші пращури, чим користувалися, який одяг носили. Наразі дуже важливо пам’ятати нашу історію та зберегти її для наших нащадків.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Оксана Замятіна

Ще статті по темі

Back to top button