Культура

На території Валу археологи виявили фортифікаційні споруди XVIII століття

У Чернігові продовжуються роботи з капітального ремонту «нижньої» частини Валу. Зокрема, тут відбувається укладання нових підземних мереж, а також робітники почали облаштовувати доріжки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історичне звалля: цінні артефакти, які може втратити Чернігів після реконструкції Валу

Раніше було демонтовано два старі фонтани. На місці котловану одного із фонтанів (неподалік дитячого майданчика) здійснюються археологічні дослідження, в яких беруть участь науковці Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

Розповідає Тетяна Новик, старший науковий співробітник: «Якщо брати стародавню топографію, він (фонтан. — Ред.) розташований просто в стародавньому рову. Тобто це фортифікаційні споруди. Ви можете бачити залишки насипу валу давньоруського. І тут був рів. Але є тут ще цікава річ – стінка, яку ми там бачили. На початку-середині XVIII століття тут відбувалася реконструкція фортеці. Фортеця була перебудована за європейськими зразками і була змінена її конфігурація».

У розкопі зафіксували залишки давньоруського рову та насипу редана.

«Це така фортифікаційна споруда, що виступала частково за межі основного Валу, для найкращого огляду та прострілу. І у XVIII столітті Вал трохи висунули вперед, відповідно, і рів. І тут ми зафіксували якраз конструкцію цього редана XVIII століття, де був окремий допоміжний насип й укріплення за допомогою викладенням дереном», — каже Тетяна Новик.

Залишки дерену можна побачити у формі сходинок. Викладали його щільними пластами, аби стінки Валу не обсипалися. Такі конструкції в Чернігові досліджують уперше. Та й узагалі для археологів України це рідкість. Дослідники сподіваються, що найцікавіші знахідки попереду.

Джерело: «Чернігів стародавній»

Ще статті по темі

Back to top button