Культура

Невідома Чернігівщина: Пантелеймонівська церква у Прилуках (Фото)

Цю невеличку чепурну церкву на Кустівцях прилучани звично називають капличкою.

Стоїть вона на розі вулиць Київської та Михайлівської. У порівнянні з храмами історичної зони міста Пантелеймонівська церква молода, у минулому, 2020, їй виповнилося 115 років.

Будували церкву з цегли, квадратною в плані – така композиція завжди сприймається гармонійною, а в даному випадку не потребує колон. Оздоблення виконано теж з цегли, частина якої – лекальна, тобто виготовлялася з особливих форм – за зразком майбутнього «мережива» фасаду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині планують реконструкцію двох обласних медзакладів

При заїжджому дворі, крім невеличкого готелю, тобто келій, знаходилася стайня, трапезна, а головне – парафіяльна школа, котра була настільки популярною завдяки архімандриту Тихіну (Олейникову) на поч. ХХ ст., що прилучани, які мешкали навіть на протилежній частині міста, намагалися дати початкову освіту дітям саме у батюшки Тихіна.

У часи «войовничих безбожників» церкву зачинили, з 1930 до початку війни вона працювала як аптека. Але двадцятиріччя, з 1942 по 1962, храм служив за призначенням, потім його перетворили на складське приміщення, з 1988 по 1990 діяло кооперативне кафе «Старий замок».

9 серпня 1990 року Пантелеймонівську церкву в Прилуках повернули релігійній громаді. Храм відкрився 1991 року після здійснення реставраційних робіт.

Зараз – це діючий православний храм.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Чернігівщина туристична

Ще статті по темі

Back to top button