Культура

Пограбування століття: у чернігівському музеї вкрали коштовні колекційні експонати

Рівно 101 рік тому в Чернігові сталося пограбування, яке увійшло в історію міста. У травні 1919 року зловмисники вкрали з Музею українських старожитностей понад 60 цінних експонатів.

Як розповів директор Чернігівського обласного історичного музею імені В.В. Тарновського Сергій Лаєвський, наразі в архівах збереглися матеріали, де описані подробиці того пограбування.

Зокрема збереглося подання художника та громадського діяча, завідувача Музею українських старожитностей Івана Рашевського до Чернігівського губернського комітету охорони пам’яток мистецтва та старовини, датоване 19 травня 1919 року. Його мовою оригіналу зачитав Сергій Лаєвський:

«17 мая сего 1919 года в 2 часа 20 минут дня четыре вооруженных револьверами человека вошли в музей, связали сторожа и обвязали голову его скатертью. Затем разбили 3 витрины и похитили по приблизительному подсчёту 3 булавы, 8 перначей, коло десятка личманов, граф к шапке, несколько пар серёг, серебряный нагрудный складень, несколько застёжек, ложек и, по видимому, 2-3 чарки. Точный подсчёт похищенного будет сделан после проверки по каталогу.

Испуганные стуком двери грабители убежали. О случившемся я телефонировал в уголовно-разведовательное отделение и через несколько минут прибыли агенты его и произвели осмотр. Опросили сторожа и меня. А затем прибыло уездная городская милиция и сделала то же самое. Я пошёл доложить об этом в губернское отделение народного образования. Музей закрыт».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під Черніговом хочуть створити музей просто неба

Також Сергій Лаєвський повідомив про існування інших документів, у яких Рашевський сповіщав різні органи про подію.

До списку вкрадених предметів входили доволі коштовні речі, зокрема срібна визолочена гетьманська булава. Вона була великого розміру, вкрита ажурними карбованими візерунками, прикрашена бірюзою (усього 70 каменів різного розміру).

Усі вкрадені речі були досить докладно описані, також у документах зазначалось, кому вони належали та від кого надійшли до колекції.

«Вкрали тоді і лічман із червоного золота, з ланцюжком, з однієї сторони хрещення немовляти, з іншої – зображення Спасителя. На ньому був латинський напис. Лічман цей був подарований Мазепою. Серед іншого був втрачений і пірнач. Він мав срібну головку, оздоблений 28 великими смарагдами, 17 меншими та 61 рубіном. З двох сторін руків’я – герб князів Вишневецьких 1670 року та герб Польщі», – зазначив Сергій Лаєвський.

Він також повідомив, що зловмисників упіймали за гарячими слідами, проте не всіх. Під час затримання була застосована зброя, одного бандита вбили, а у другого вилучили частину предметів, очевидно, що це була його частка. Таким чином 14 предметів повернулися до музею.

Інформації про те, що це були за злочинці, немає. Відомо тільки те, що предмети відібрали в бандита Ішинецького.

Сергій Лаєвський також зазначив, що у 1921 році була проведена повторна інвентаризація і виявилося, що 4 предмети зі списку вкраденого були втрачені ще раніше, ніж сталося пограбування.

Сьогодні всі 14 предметів знаходяться в зібранні Чернігівського обласного історичного музею. Час від часу їх можна побачити на виставках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Унікальний музей міжнародної дружби діє в чернігівській глибинці

Про саму історію музею Сергій Лаєвський розповів, що Музей українських старожитностей був відкритий для відвідування у 1902 році. Він розташовувався в приміщенні нинішньої обласної бібліотеки для юнацтва.

«Колись це були майстерні сирітського притулку, які переобладнали спеціально для музею. У нашому архіві зберігся проєкт цієї перебудови», – розповів Сергій Лаєвський.

Експозиція музею повністю складалася з колекції відомого чернігівського мецената Василя Тарновського, яка була безкоштовно передана місту. Її подарували з умовою, що всі предмети повинні постійно знаходитись у місті, ніхто не має права кудись їх передавати. Також установа мала носити ім’я донатора.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button