Суспільство

Під Черніговом хочуть створити музей просто неба

Власний музей під відкритим небом, на зразок київського Національного музею народної архітектури та побуту України, хочуть створити під Черніговом у селі Товстоліс.

Проєкт зеленої садиби і музею просто неба «Сіверський хутір» створив чернігівець Володимир Мартиненко.

Він зазначає, що у відомому музеї під відкритим небом у с.Пирогів представлені хатинки різних регіонів, а ось Чернігівщини немає. А Сіверщина славиться своєю специфічною народною архітектурою, зокрема дерев’яним мереживом на вікнах будинків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Столітній вітряк на Сосниччині отримав друге життя (Фото)

«Проєкт виник сам собою і без нього, певно, зараз і не можна. Для нього такі поняття, як розвиток у часі та просторі, дуже важливі, адже це буде протягнутий у часі проєкт, а також у просторі, адже він буде розвиватися. Ми плануємо, що він буде недалеко від Чернігова і на землі, яка не є дорогою. Ми знайшли один майданчик у селі Товстоліс, там у нас уже є екобаза. Плануємо почати із пів гектара», – розказує проєктант.

За його словами, сільрада запропонувала землю біля будинку культури, в самісінькому центрі, але ландшафт для відкритого музею не підходить. Зокрема, в ярах у лісі в Товстолісі планують зробити водойми.

Загалом, музей просто неба – не просто хатинки з різних куточків області, а й детально відтворений ландшафт того чи іншого регіону. «По-перше, ми відтворюватимемо ландшафт, характерний для того регіону Чернігівщини, звідки садиба. Це буде невеличке подвір’я і буде ландшафт із відповідними рослинами, господарством, типовим для того регіону. А вони в нас дуже відрізняються. Окрім того, ремесла, наприклад, Ріпкінського району, – це кераміка, Менський район – ткацтво і лозоплетіння», – розказує Мартиненко.

Тобто земельне питання із розміщенням садиби фактично вирішене, наразі питання лише у фінансуванні. І в разі затвердження фінансування проєкт реалізовуватиметься від 5 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Невідома Україна: Радуль – місце, де відпочиває душа (Фото)

«Сіверський хутір» пропонуватиме туристам не лише зелений відпочинок, а й навчання. «У нас є своя доволі насичена програма, тому це не лише відпочинок, а й навчання традиційних ремесел, навчання законів природи, навчання здорового способу життя. Тобто планується, що це буде як навчальний центр.

Центральною садибою плануємо поставити або читальню, або сільську школу – це буде як приклад сільського навчання, але вчитимемося по-новому. Будемо показувати, як було у минулому, але й навчатимемо, як жити у майбутньому, тобто гармонійне співіснування із природою. Навчатимуть представники громадських організацій», – розповідає Володимир Мартиненко.

Зокрема, планується проводити майстер-класи із відновлювального землеробства, народні ремесла та рукоділля, бджільництво.

Цікавинкою музею хочуть зробити розділ «Кожній хаті – своя пісня». Для цього розробники проєкту хочуть долучити «Сіверські клейноди», аби показати різноманіття Чернігівщини в музиці.

Відмітимо, що у Чернігівській області діють 35 садиб, що пропонують різні види відпочинку. «Сіверський хутір» буде ще однією садибою для зеленого туризму.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button