Культура

Популярна та невідома музика України та світу лунала у Чернігові

На численні прохання глядачів 14 грудня Академічний симфонічний оркестр “Філармонія” на чолі із заслуженим діячем мистецтв України Миколою Сукачем знову виконав програму “Популярна та невідома музика України та світу”.

Представлені у програмі твори і їх автори – доволі знакові в історії музичного мистецтва. У першому відділенні були зіграні композиції, написані митцями, чиї життя і творчість пов’язані з Харковом і які стали жертвами радянського тоталітаризму. Дмитро Клебанов, чий “Парафраз на тему української пісні “Думи мої” прозвучав у концерті, – автор численних опер, симфоній, концертів, інструментальних п’єс; його Перша симфонія “Бабин Яр” була заборонена у 1945 році і вперше була виконана лише у 1990-му.

По різному склалася доля братів Федора Якименка і Якова Степового (у концерті прозвучали їх твори – “Ноктюрн” і “Прелюд пам’яті Т. Г. Шевченка” відповідно). Композитор-імпресіоніст Федір Якименко викладав у Санкт-Петербурзькій консерваторії, вчив Ігоря Стравинського. В його доробку, зокрема, дві симфонії, симфонічні поеми, сонати для скрипки, численні фортепіанні твори. У 20-х роках ХХ століття був змушений емігрувати. В еміграції, крім педагогічної праці, виступав як піаніст і диригент. В свою чергу, Яків Степовий, якого називають одним із фундаторів національної композиторської школи, пішов шляхом старшого брата, закінчив ту ж консерваторію. У Першу світову був мобілізований. Помер за загадковий обставин у 1921 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поради чернігівцям при покупці новорічних прикрас

Володимир Підгорний – творчий наставник Миколи Сукача. Він автор низки творів для симфонічного оркестру, інструментальних композицій, пісень. У програмі пролунала “Прелюдія “На спомин тих, хто нас залишив”.

Завершила “українську” частину програми “Австрійська сюїта” Сергія Борткевича.

“Музика світу” проєкту “Популярна та невідома музика України та світу” була представлена композиціями валійця Карла Дженкінса – “Палладіо”, Георга Фрідріха Генделя – Кончерто гроссо оп.6 №6 до мінор, Франческо Джемініані – Кончерто гроссо оп.3 №5 сі-бемоль мажор, а також надпопулярними “Адажіо Альбіноні” Ремо Джадзотто, “Турецьким рондо” Вольфганга Амадея Моцарта та Полонезом №13 Міхала Огінського.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру

фестивалів та концертних програм

Ще статті по темі

Back to top button