Культура

Культурні заклади Чернігівщини популяризують акцію «Армія дронів» для ЗСУ

Українська армія нині має колосальну підтримку – починаючи від різних країн-партнерів до українських дітей, які збирають гроші для ЗСУ на блокпостах. Не залишаються осторонь і заклади культури Чернігівщини, причому традиційно.

Підтримувати українських військових працівники культурного фронту почали ще з 2014 року, коли ворог вдерся на українську землю.

«На той час я працював у департаменті культури на посаді першого заступника директора. То тоді було доручено скоординувати дії закладів культури нашої області щодо підтримки Збройних Сил України. Тоді також закликали перерахувати одноденний заробіток на потреби нашої армії. І свідомі люди так і робили, причому організаціями, установами чи підприємствами.

За 9 місяців 2014 року завдяки проведенню культурно-мистецьких і культурно-просвітницьких заходів у Чернігівській області заклади культури заробили та перерахували на підтримку ЗСУ більш ніж 800 тисяч гривень.

Інші установи й організації з Чернігівської області зібрали за 9 місяців 2014 року понад 1 мільйон 200 тисяч гривень», – у коментарі для ЧЕline зазначив Олександр Левочко, головний режисер обласного молодіжного театру, автор і керівник проєкту «Разом переможемо!».

На жаль, цьогоріч 24 лютого життя українців розділилося на «до» і «після», адже ворог на нашій землі розв’язав повномасштабну війну. Відповідно, Збройні Сили України тепер потребують ще більшої підтримки.

«Значна частина закладів культури вже долучилася до підтримки армії і проводить задля цього різні заходи й акції. Вони – молодці. Зокрема хочу відзначити Коропську громаду, яка не сидить склавши руки. На сторінці Менської громади нещодавно був оприлюднений пост, що завдяки заходам заробили майже 150 тисяч гривень, які вже спрямували на потреби ЗСУ.

У Прилуках і Прилуцькому районі постійно проводять акції, а також у Ніжині, Бахмачі. Тобто область не залишається осторонь, але ці заходи відбуваються дещо хаотично.

Натомість Чернігівський обласний молодіжний театр спробував надати цьому процесу злагодженості, об’єднавши навколо себе громадські ініціативи: Волонтерський  рух «ІдеЯ+Ти», громадські організації – театр естради «Феєрія», творчо-спортивне об’єднання «Шико», «ДіяСлова», центр культурних традицій «Етнос» і Любецький будинок культури. Усі гуртом провели тригодинний мистецький марафон на підтримку українського проєкту «Армія дронів», який проводить фандрейзингова платформа UNITED 24 разом із генеральним штабом Збройних Сил України та Міністерством цифрової трансформації», – розповів Олександр Левочко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рушники з приватної колекції та ікони, заборонені московським патріархатом, експонують у Ніжині

Тож на сцені виступали мистецькі колективи, виконавці з Чернігова, Ніжина, Любеча, смт Козелець, а Чернігівський обласний молодіжний театр представив уривок із вистави «Рубікон». Захід відбувався за підтримки Чернігівської обласної військової адміністрації.

«Війна, яка зараз, на жаль, триває, показала, що українська армія дуже потребує армії дронів і пристроїв, якими можна керувати та виконувати завдання дистанційно. Завдяки їм зменшується кількість травмованих і загиблих українських бійців, натомість водночас збільшується кількість знищеного ворога. Тому й важливо доносити до людей інформацію, що потрібно доєднуватися до акції та перерахувати кошти. Або самому придбати і передати дрон для армії. До речі, в цій акції добре те, що перерахування коштів відбувається безпосередньо на ЗСУ», – сказав Олександр Левочко.

За його словами, після проведення акції інформацію про неї поширили в 74 групах у соцмережах, аби охопити область і всю Україну, а також аби про потреби українського війська дізналися люди за кордоном, наприклад, українці, які живуть у Німеччині та інших країнах. Вдалося охопити аудиторію приблизно в 10 тисяч осіб.

Олександр Левочко каже, що Молодіжний театр і надалі підтримуватиме різні культурно-мистецькі акції патріотичного спрямування на підтримку ЗСУ. І сподівається, що й надалі ініціативу підхоплюватимуть інші заклади культури. Бо тільки разом ми – сила. А Перемога – спільна справа всіх українців.

Ірина Осташко

Фото – Олександр Левочко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button