Культура

Прем’єрний показ докфільму Ukraїner “Повернення до української мови” пройде в Чернігові

18 листопада о 16:30 в Чернігові, у Художньому музеї ім. Галагана, пройде офлайн показ документального фільму Ukraїner про повернення українців до української мови.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну багато українців, та навіть іноземців, усвідомили, що мова — це зброя, яка також ефективно вражає ворога. Іноземці хочуть розуміти нас і вчать нашу мову. А українці прямо зараз трансформують її і вдихають в неї нове життя. 

У документальному фільмі «Повернення до української мови»  Ukraїner пропонує глядачам пригадати, який шлях пройшла українська мова й українці: від здобуття незалежності, проведення першого фестивалю української пісні «Червона рута», запуску першої музичної телепередачі про українську музику «Територія А», попри русифікацію за часів проросійської влади, аж до переломного моменту 24 лютого і сьогодення, в якому українці та цілий світ перевідкривають для себе українську мову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Височенна і без жодного цвяха: на Чернігівщині за радянської влади знищили унікальну церкву (Фото)

«Повернення до української мови»  — це фільм про прийняття свого тимчасового зросійщення. Про усвідомлення своєї ідентичності через мову. Про перепони, з якими стикаються люди при переході на українську мову. Про те, що повернення до української мови звільняє і дозволяє бути самим собою і зрозуміти врешті хто ти є. Юлія Найдиш, авторка сценарію фільму, Ukraїner.

Українська мова жила й продовжує жити завдяки людям, які спілкуються і творять нею, люблять, поширюють і вивчають її історію. Саме такі стали героями нашого фільму. Серед них — музиканти Фагот і Фоззі з гурту ТНМК, популяризатор української мови Андрій Шимановський, акторка і співачка Марічка Штирбулова, комікеса Настя Зухвала та інші.

Онлайн фільм можна буде переглянути згодом на YouTube каналі Ukraїner. 

Вхід вільний, pеєстрація на подію за посиланням — https://forms.gle/B6tMWrt3BkRbosY56

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button