Культура

Сіверська церква стала усипальницею для представника відомого роду

Імовірно, туристична галузь відчула вплив коронавірусної пандемії мало не найбільше. Адже багато людей і досі відмовляються від різних подорожей і мандрівок.

Між тим, цікаво провести час і відкрити для себе те, чого раніше не знав, можна і на Чернігівщині. Адже історія міст і сіл нашого краю особлива та неповторна.

Зокрема екскурсійні поїзди селами Менської громади влаштовують регулярно. Часто ініціатором таких мандрівок є Вікторія Неруш, керівниця проєкту «Менщина туристична».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині випустили календар із сучасниками-знаменитостями (Фото)

Зокрема, туристичний маршрут рідним краєм передбачає відвідини села Стольне, багатого на історичні цікавинки минулого.

«Андрій Безбородько, що мав палац у Стольному Менського району, помер і похований у Стольному. Усипальницею йому стала Андріївська церква, кам’яна, збереглася у відмінному стані і донині! (подейкують, що будувалася за проєктом відомого італійця Джакомо Кваренгі) Завітайте до Стольного – переконаєтеся!», – написала Вікторія Неруш у Facebook.

І дійсно, з історії села відомо, що в 1740 році, коли Стольне вже було містечком, цариця Анна Іоанівна подарувала його генеральному судді Малоросійської військової канцелярії Андрію Безбородьку. Його син, канцлер Російської імперії Олександр Безбородько збудував у Стольному гарний класицистичний палацово-парковий комплекс. Вірогідно, в проєктуванні комплексу брав участь видатний архітектор Джакомо Кваренгі. Садиба була побудована для графа О.А. Безбородька.

У 1782 році Олександр Безбородько збудував велику Андріївську церкву — усипальню над могилою батька. Вона розташована на кладовищі й має вигляд дійсно дуже великого цвинтарного склепу. Будівля, хоч і зведена в стилі класицизму, але дуже оригінальна й не схожа на більшість українських церков кінця XVІІІ століття. Вона квадратна, дуже масивна, має одну баню. Вже в ХІХ столітті до неї прибудували дзвіницю та з’єднали переходом із церквою.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button