Культура

«Я і моя кремезна дупа»: короткометражку чернігівської режисерки покажуть на Каннському кінофестивалі

Чернігівська режисерка Єлизавета Письмак, яка навчається в Польській національній школі кіно, телебачення і театру ім. Леона Шиллера (м. Лодзь), стала учасницею міжнародної студентської конкурсної програми Cinéfondation 2020 Каннського кінофестивалю.

Короткометражну анімаційну роботу «Я та моя кремезна дупа» («Ja i moja gruba dupa») відібрали з-поміж 1 952 робіт, які студенти кіношкіл-учасниць надіслали організаторам.

«Фільм не готувався під фестиваль, це була моя залікова робота на третьому курсі», – сказала режисерка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виходить фільм, в якому головну роль зіграла молода чернігівська акторка

Стрічка Лізи через гумор і гротеск привертає увагу глядача до складних тем дизморфiï й анорексiï, нереалiстичного сприйняття свого тіла.

«В один момент я зрозуміла, що немає фільмів смішних про цю проблему, є лише депресивні чи чутливі, на кшталт «потрібно любити себе такою, яка ти є». Хотілося зробити смішний фільм на цю тему, адже вона доволі абсурдна, як мені здається.

Це і ненависть до свого тіла, в тому числі і страх їжі. Це доволі комплексна тема, дуже важко виділити один аспект.

Це доволі поширена проблема, багато людей перед цим постають. Мене це теж не оминуло в якійсь мірі. В одну мить я просто втомилася, подумала, що все це дуже по-дурному і це дуже дивно, коли доросла дівчина сидить і боїться з’їсти пончик», – розповідає Єлизавета Письмак.

img_20200628_205142_446

За словами дівчини, така специфічна назва сама причепилася до фільму. Вона доволі помітна і в ній уся емоційна складова того, про що фільм.

Свою короткометражку авторка називає більше казкою. Фiльм розповідає історію дівчини, яка побачила себе в дзеркалі й вирішила, що треба терміново худнути. Її дієта складається лише з води з лимоном та суцільних відмов. Дівчина швидко висушує себе до стану тоненької палиці. Все навколо підказує їй: «з’їж, з’ïж, з’ïж». В моментi останньої спокуси холодильником до неї являється ангел Худодуп’я, гонець Королівства Захудодуп’я і передає дівчині запрошення до своєї незвичайної держави. Але в магiчнiй краïнi тонких дуп не все так радісно, вони поклоняються своєму боговi, котрий має вигляд наче з пекла. Героïня має пройти iнiцiацію, щоб довести, що вона варта життя в Захудодуп’ї.

«Так і розвиваються події», – резюмувала Ліза.

Зараз дівчина працює над новим фільмом. Каже, що він буде у зовсім іншій тональності.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button