Культура

Скандальна кінострічка Леоніда Канфера «Зворотній бік місяця» отримала гран-прі фестивалю «КіноДок», що проходив у Чернігові (Фото)

кинодок3У неділю ввечері журі першого патріотичного фестивалю документальних фільмів «КіноДок», що проходив у Чернігові з 20 по 22 травня, оголосило результати.

Кшиштоф Зануссі назвав переможця – це кінострічка Леоніда Канфера «Зворотній бік місяця».

Три фестивальні дні жителі і гості Чернігова переглядали 20 документальних фільмів, обраних для участі, і саме «Зворотній бік місяця» викликав обурення у глядачів. Вони залишали залу кінотеатру, не додивившись фільм, вважаючи його сепаратистським. Члени журі вкотре виправдовують автора.

Народний артист України Богдан Бенюк: нам треба, зціпивши зуби, терпіти ті речі, які є образливими для нас. Так, у цьому фільмі нагнітається ситуація. Автор веде діалог з тими людьми, які знаходяться по інший бік війни – з окремою ротою «ЛНР». Вони відкривають душу автору. І вони навіть не розуміють, чого пішли воювати і чого воюють на тій стороні. Цей фільм потрібний для нашого глядача.

Народний артист України Дмитро Черепюк: Я виправдовую його. Якщо нам Росія щось пришле, чи Аргентина, і, якщо це цікаво, то ми візьмемо це на фестиваль. Фільм «Зворотній бік місяця» треба дивитися до кінця, в кінці вся ідея фільму.

Леонід Канфер свого першого українського «оскара» отримає пізніше, бо на нагородження він не приїхав. Хоча багато з тих, хто побачив цей фільм, чекали пояснень від режисера особисто.

Ще одну відзнаку від членів журі отримала юна режисерка з Луганська Анна Корж.

Український кінорежисер Михайло Іллєнко вручив Анні приз за кінострічку «Дом». У ній авторка розповіла історію жінки-переселенки.

Перше місце кінофестивалю отримав фільм «Репатріот» Анни Лісун, а приз глядацьких симпатій дістався «Пісні бійця» Христини Люльченко.

Загалом члени журі відзначили дипломами всі двадцять документальних кінострічок, що брали участь у фестивалі. Фільми сповнені патріотизму та любові до України, кажуть організатори. І їх поява поки що на головному екрані фестивалю – це великий крок у Європу в мистецькому плані. Та й для Чернігова це особлива подія.

кинодок2

Ще статті по темі

Back to top button