Культура

Сонячні ляльки від корюківської майстрині (Фото)

Виставка авторських виробів «І оживають ляльки…» талановитої корюківської майстрині Марини Шикалової відкрилась 27 липня 2016 року в Чернігівській ОУНБ ім. В.Г. Короленка в Мистецькій вітальні.

Марина Віталіївна народилася в місті Корюківка. Закінчила Чернігівський національний технологічний університет за економічною спеціальністю. Близько десяти років працювала в податковій інспекції. Також вела гуртки «Спортивний туризм» і «Краєзнавство» в місцевому Будинку школяра.

Культура рідної землі, а особливо рукоділля, завжди цікавили майстриню. Їй подобались авторські речі – незвичайні, що не мали повторення. І їй захотілося самій створити щось особливе.

Розпочинала з шиття та плетіння гачком. До рукоділля майстриню привчила її бабуся – Ольга Семенівна Макаренко. Пані Марина настільки вправно оволоділа цими техніками, що з часом почала виготовляти на замовлення блузи, костюми, вечірні сукні. Вбрання оздоблювала прикрасами власного виготовлення. Але душа прагла більшого.

Якоїсь миті у свідомості з’явився образ ляльки – сонячної дівчинки, що їде на велосипеді. Призупинивши всі свої творчі проекти, майстриня втілила цей образ у життя. Відтоді й зародилась любов до вироблення ляльок.

За три роки майстринею створено вже понад 200 власних образів, але вона  виготовляє ляльки й на замовлення за наданими фотографіями. Окрім зовнішньої схожості, пані Марина намагається передати і характер людини. Новим етапом розвитку творчої діяльності стало проведення майстер-класів із виготовлення ляльок і м’яких іграшок.

Майстриня продумує образи до найменших дрібниць – від автентичного українського одягу до найдрібніших прикрас.

«Коли я зробила свою першу ляльку, то зрозуміла, що копіювати нецікаво, тому вирішила вигадувати їм образи, – каже пані Марина. – Більшість моїх творінь життєві, з гумором. Я люблю гумор – він допомагає жити. Дивишся на ляльку, й одразу на душі веселіше. Але всі до одної ляльки просякнуті духом України, – продовжує майстриня. – Через ляльку я намагаюся прищепити людям любов до нашої Батьківщини і всього українського».

На виставці «І оживають ляльки…» представлено близько 40 авторських робіт,  майже половина з них зроблена за останні кілька місяців. Усі вони різні, але є й дещо  спільне. Ляльки не просто красуються перед глядачами: кожна з них проживає своє життя, викликає певні емоції.

Ляльки Марини Шикалової – це життєвість і гумор, любов до Батьківщини та український дух, сюжетна завершеність образу. Відвідавши виставку, можна не тільки підійняти настрій, а й зарядитись світлом, позитивом і добротою, які вони випромінюють.

Фоторепортаж Віктора Кошмала

Ще статті по темі

Back to top button