Культура

Старовинні ікони, книги та вбрання гетьмана: у «Гетьманській столиці» поповнення

Національний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця» в місті Батурині на Чернігівщині завдяки благодійним проєктам цьогоріч збагатився старовинними іконами, книгами, копією вбрання гетьмана Кирила Розумовського та новими можливостями розкриття історії української державності.

Про це повідомляється на сайті заповідника.

«Конотопська благодійна організація «Світанок», почесним президентом якої є Євген Сур, придбала для експозицій заповідника низку унікальних предметів: ікони ХVII та ХІХ ст., віяло ХVIIІ ст., книги ХVIIІ-ХІХ ст. та багато інших, профінансувала виготовлення копій предметів із зібрань музеїв України та світу, як-то каптан та камзол гетьмана Кирила Розумовського та інші. Нові експонати вже зараз зайняли своє достойне місце у експозиціях і виставках заповідника», – йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині поховали невідомого солдата (Фото)

Зазначається, що також «Світанок» спільно з президентом Українського національного музею в Чикаго (США) Лідією Ткачук профінансували реконструкцію образів історичних героїв, які «ожили» у нових театралізованих та імерсивних екскурсіях заповідника. Тепер у його музеях відвідувачі можуть познайомитися з історичними персоналіями – Мотрею Кочубей та господинею Козацького двору. В заповіднику наголошують, що ці екскурсії стали справжнім трендом нинішнього туристичного сезону і їхня популярність зростає.

Допомагали розвиватися установі й інші меценати. Так, зокрема, Олександр Кочубей профінансував реставрацію унікального експоната – барельєфа Петра Аркадійовича Кочубея. Вона ще триває, а проводять роботи фахівці Національного заповідника «Києво-Печерська лавра».

Меценатським внеском місцевого агропромислового підприємства стали кошти на оновлення експозиції Будинку генерального судді Василя Кочубея. Зараз ведеться робота над її проєктом.

Національний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця» був створений 1993 року на базі комплексу пам’яток історії, культури та природи, пов’язаних з історією українського козацтва доби Гетьманщини. Розташований у місті Батурині Ніжинського району Чернігівської області. У складі заповідника – 39 пам’яток культурної спадщини (серед яких 5 – національного значення), ще 14 об’єктів занесені до переліку щойно виявлених.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button