Культура

Цього року на Чернігівщині відзначатимуть 125-річчя Григорія Верьовки

Про це стало відомо під час наради, яку проводив заступник голови Чернігівської ОДА Андрій Подорван. У засіданні взяли участь депутат обласної ради Василь Леоненко, в.о. директора Департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА Павло Веселов, генеральний директор-керівник художнього Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм Сергій Теребун, березнянський селищний голова Ольга Романченко, голова Менської РДА Євген Соловйов та інші представники Менського району.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Мій туристичний край»: Березнянський музей імені Верьовки

У 1995 році в Березні вперше в сільській місцевості створили Співоче поле для проведення культурно-мистецьких заходів та популяризації української пісні і танцю. В такий спосіб мешканці селища увічнили пам’ять про свого земляка – Григорія Верьовку.

Потім була перерва у проведенні фестивалів і «ожило» співоче поле у 2017 року на Чернігівщині, коли відродилася традиція в третю неділю вересня проводити обласне свято української пісні і танцю імені Григорія Верьовки.

Сьогодні, коли кожне місто, селище або село шукає свою культурну «цікавинку» та прагне розвивати туристичну сферу, селище Березна має можливість популяризувати музичну спадщину свого земляка – Григорія Верьовки. Відомий композитор, диригент, музичний педагог – він унікальна постать в історії української музичної культури ХХ століття. А хор Верьовки – це найбільший український професійний хоровий колектив, справжній голос України.

«Одним із популярних напрямків розвитку туризму є фестивалі та розважальні заходи. Обласне свято української пісні і танцю імені Григорія Верьовки – це можливість для жителів невеличкого селища заявити про себе, зустрічаючи гостей та учасників заходу. За творчого підходу постать композитора може стати тією самою унікальністю, що зацікавить туристів, а також допомагатиме в розвитку території», – зазначив заступник голови облдержадміністрації. І додав, що свято насамперед має стати цікавим для людей, а не бути формальним заходом.

Учасники наради обговорили план обласного фестивалю, виокремили проблемні питання та визначили шляхи їх вирішення.

Готуючись до свята, у селищі привели до ладу пам’ятник митцю, замінили тротуарні доріжки та зробили музичну клумбу у вигляді нотного стану.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій

з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button