Культура

У Чернігівському колегіумі відновлена експозиція української професіональної ікони

З 22 вересня у приміщенні Колегіуму відновлена експозиція української професіональної ікони.

Понад 900 старовинних ікон зберігається у Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній». Це своєрідний музей чернігівської ікони.

У згаданій експозиції презентується частина колекції заповідника, що представлена видатними зразками українського малярства ХVII—XVIII cт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рідкісна ікона з подвійним зображенням Ісуса знаходиться в музейних колекціях Чернігова

Зокрема, тут експонується унікальна ікона Троїцько-Іллінської Богоматері ХVІІІ ст. Кілька років тому її врятувала аспірантка Академії мистецтв з Києва Тетяна Мершавець. Старовинна ікона на металі була з численними пошкодженнями та втратами. Проте, пані Тетяна відважно взялася за відтворення пам’ятки і зромила неможливе — відтепер з реставрованою іконою можна  ознайомитися в заповіднику «Чернігів стародавній».

На виставці також представлені ікони з різноманітними іконографічними сюжетами: «Христос Спаситель», а також «Преп. Антоній і Феодосій Печерські», «Коронування Богородиці», «Старозавітна Трійця», «Св. Володимир», «Св. Василій Великий, Іоанн Златоуст, Григорій Богослов», а також Богородичні.

Запрошуємо чернігівців та гостей оглянути цю цікаву експозицію, ознайомитися з професіональним іконописом нашого старовинного краю.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: «Чернігів стародавній»

Ще статті по темі

Back to top button