Культура

У Козельці відбулася презентація книжки про гетьмана Розумовського (Фото)

Презентація роману Василя Іванини «Каяття гетьмана Розумовського» відбулася в Музеї історії ткацтва Чернігівщини в Козельці. Книга вийшла друком у київському видавництві «Український письменник».

Автор роману Василь Іванина – письменник із Чернігівщини, народився в селі Шапіхи. Після закінчення Київського національного університету імені Т.Шевченка працював у редакціях провідних газет і журналів, адміністрації першого президента України, апараті Верховної Ради.

Новий історичний роман «Каяття гетьмана Розумовського» – продовження попереднього «Сонце на Лемеші», в якому дослідив витоки нинішньої жорстокої війни російського агресора проти волелюбного українського народу. Причому «Сонце на Лемеші» більше про матір гетьмана Розумовського, Наталію Дем’янівну, красиву і мудру українку, яка, до речі, похована в нижній церкві Козелецького собору.

«Гетьман кається, що привів царицю Катерину ІІ до влади, бо він був тоді при дворі головним переворотником і посадив її на престол, вона на нього в усьому покладалася. До того ж, він був у неї закоханий, хоча обоє були одружені. Катерина ІІ любила писати, щоправда, часто дурниці всілякі, але у своїх спогадах згадувала про закоханість Розумовського.

Натомість Розумовський кається, що привів царицю до влади, а вона позбиткувалася з України. Бо за 1700-ті роки Україна занепала, а росія – зміцніла.

Останні роки свого життя гетьман дійсно каявся, говорив українською мовою. Казав, що останній справжній гетьман був Мазепа», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Василь Іванина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині досі готують старовинну страву з картоплі

За його словами, історією він цікавиться давно, і робота над романом про Розумовського – справа не одного дня.

«Каяття гетьмана Розумовського» – не перший роман у творчому доробку автора. За п’ятдесят років творчості видав низку книжок художньої прози: «Поїздка до матері», «Журавлі з отчого краю», «Жалість», «Полин-люби-мене-не покинь», «Агонія», «Любов і смерть узурпатора», «ДОПР», «З неба зіронька упала», «Брати», «Дорога від Щастя», «Сонце на Лемеші».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото – Козелецька селищна рада

Ще статті по темі

Back to top button