Культура

У музеї Коцюбинського відкрилася виставка «Кам’яна сюїта Флоріана Коцюбинського» (Фото)

Днями в музеї-заповіднику М.М.Коцюбинського відбулося відкриття виставки робіт відомого скульптора, онука Михайла Коцюбинського Флоріана Коцюбинського, яка присвячена 100-річчю від дня його народження.

Експонати для виставки узяті з фондової колекції музею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Музей у селищі на Чернігівщині перетворюється на сховище старовинних артефактів (Фото)

Флоріан Коцюбинський використовував невеличкі уламки природного каменю, вапняку, черепашнику, пісковику, алебастру і простої цегли. Він носив у кишені маленький ніж і, помітивши підходящий камінчик, брав його до рук та починав творити, відсікаючи зайве. У невеличких за розміром скульптурках, всього 6-10 сантиметрів, чітко проглядаються виразні психологічні риси. Скульптор обережно торкався різцем матеріалу – більша частина його залишалася незайманою. Так з’явилася колекція «Кам’яна сюїта», що нараховує кілька десятків кам’яних мініатюр.

Серед найвизначніших робіт Флоріана Коцюбинського – бюст Михайла Коцюбинського (на могилі), скульптурна композиція «Мир» у Києві, скульптурний портрет Михайла Коцюбинського в саду музею-заповідника, «Нескорений» на території музею, скульптурний портрет Тараса Шевченка «Думи молодії» в Києві (за цю роботу Флоріан Коцюбинський був удостоєний почесного звання Заслуженого діяча мистецтв), Монумент Слави «Савур-Могила» на Донбасі та ін. На виставці можна побачити багато мініатюр, макетів та фотографій його робіт.

Виставка «Кам’яна сюїта Флоріана Коцюбинського» триватиме в музеї-заповіднику протягом місяця.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Чернігівщина туристична

Ще статті по темі

Back to top button