Культура

Загадкові вбивства і монстр Десни: відомий письменник видав книгу про Чернігівщину

Відомий український письменник, уродженець Ніжина Андрій Кокотюха видав свою чергову книгу. Книга називається «Темна вода». Події розгортаються на Чернігівщині – здебільшого на базі відпочинку біля Десни. Там кояться загадкові містичні речі. Хтось чи щось, що живе в річці, безжалісно вбиває людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відомий письменник із Ніжина почав кар’єру з школяра-шахрая

Андрій Кокотюха спеціально для ЧЕline розповів деякі подробиці, пов’язані із книгою «Темна вода».

«Темна вода» (у російській версії – «Глубокая вода») була написана восени 2005 року, нова редакція – 2018 рік, для нового видання. Там помінялися реалії, зокрема – міліція на поліцію, інші можливості мобільного зв`язку тощо. Це насправді перший мій детективний роман, хоча до того вже було два десятки книжок. Але то були трилери, кримінальні романи, бойовики, збірники нарисів. Ідея написати не просто детектив, а готичний детектив виникла, коли влітку 2005 року був із родиною на базі відпочинку на Десні. Я там бував часто у дитинстві, бо родом із Ніжина, у нас там половина міста влітку відпочиває, біля села Стара Пристань. Одного вечора ми з другом попливли в затон, де місцеві ловили рибу. Маршрут у романі описаний один в один. Коли опинилися там, місце видалося мені містичним. Далася взнаки безмежна любов до творчості Миколи Гоголя – у нас, у Ніжині, його духом просякнуте все. Коли повернувся, склав у голові історію, за референс узяв «Собаку Баскервілів» Конан Дойла. Місце дії переніс під Чернігів. Історія з літаком – реальна, але насправді прив`язана до Житомирщини. Бездонне озеро – це з Волині. Проте реалії Сіверщини мені ближчі, тож переніс їх на іншу територію», – зазначає Андрій Кокотюха.

Книга «Темна вода» 2006 року отримала гран-прі «Коронації слова» з великим відривом. Стала першим і єдиним поки що детективним романом, нагородженим на цьому конкурсі за всю його історію.

Ще статті по темі

Back to top button