Економіка

Бюджети громад Чернігівщини в 2024 році будуть суттєво меншими, ніж у 2023-му

Процес формування місцевих бюджетів на 2024 рік відбувається у важких умовах повномасштабного воєнного вторгнення та правового режиму воєнного стану, що продовжуються в Україні. Негативні наслідки цих подій зумовлюють загострення проблем сталого та збалансованого розвитку територіальних громад.

Про особливості формування бюджетів на наступний рік розповіли голови двох громад Чернігівщини

Геннадій Примаков, голова Менської громади

Бюджет на 2024 рік буде на 30% меншим за нинішній. Адже зменшилися надходження від ПДФО. А це в нашій громаді була велика дохідна частина. Тепер частину ПДФО платитимуть до державного бюджету. Але якщо це вплине на наближення нашої Перемоги, то ми тільки «за». 

Майже не плануємо жодних капітальних видатків. Трохи заклали на обороноздатність. А взагалі всі видатки – тільки на захищені статті, зарплати й енергоносії. На жаль, сьогодення диктує нам саме таке ухвалення рішень.

До речі, є загальнонаціональний мінірейтинг, зокрема й щодо Чернігівщини. Там про те, яка громада скільки виділяла коштів на кожну з галузей і видатки на органи управління. То за витратами на органи управління ми на сьомому місці, в нас взагалі одна з найменших зарплат в області. Але водночас ми – другі в області в рейтингу із витрачання коштів на дітей, позашкілля, культуру. У спорті ми – четверті. Вважаю, що в такий спосіб ми інвестуємо в майбутнє.

А взагалі нині триває війна, то що можна прогнозувати? Теоретично завтра законодавець ухвалить інше рішення, яким заберуть ще якийсь податок, чи будемо вимушені ухвалювати якісь інші не зовсім популярні рішення. Під час війни все може трапитися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перейменовують назви та зносять пам’ятники, пов’язані з російською імперською політикою: як на Чернігівщині виконують закон

Ратан Ахмедов, голова Корюківської громади

Бюджет зменшився суттєво – на 25%. В усіх бюджетах завжди основні видатки – це зарплата і енергоносії. Це так звані захищені статті. Із цих захищених статей найбільше належить освіті. Бо в таких громадах, як наша, Сновська, Менська, основні видатки – на освіту. Це більше ніж 50% усього бюджету взагалі.

Щодо захищених статей, зарплати й енергоносіїв, то вперше за всю історію громади заробітна плата не забезпечена на всі 12 місяців. Вона забезпечена на три квартали. Чому? Бо Верховна Рада ухвалила ідіотське рішення, що залишки коштів, які будуть на кінець року, а вони в нас будуть, бо деякі трансферти не використовуються, є багато тендерів з освітлення, які ми зекономили, тощо, то тільки в кінці року ми ці кошти зможемо вивільнити. В нас буде залишок умовно 10 мільйонів  гривень. То оцей залишок ми не можемо витратити ні на що, крім зарплати, енергоносіїв і так далі. Але однаково нам не вистачить приблизно двох місячних фондів. Це означає, що ми або будемо залазити в позички, або сподіваємося на те, що бізнес почне більше платити в Корюківці і нам пощастить.

Програм розвитку в нас не було від початку широкої війни. Ми інвестували лише в інфраструктуру. Бо якщо цього не робити, то в нас у найближчі роки або десяток років почне все вилітати в повітря. Ось нині у нас проблема з теплопостачанням. Бо, по суті, з 1992 року не інвестується в цю галузь. Тому ми разом із партнерами і кредитні ресурси залучаємо, аби інвестувати в цю сферу. Те саме стосується сфери водопостачання та водовідведення. Це критична інфраструктура. Умовно це можна назвати бюджетом розвитку. Є ще одна сфера: Європейський інвестиційний банк дає кошти на енергомодернізацію будівель. То сподіваюся, що лікарню нашу наступного року за кошти Європейського інвестиційного банку зможемо частково утеплити. Із розвитку це все.

Але що стосується поточних видатків, тих, які ми сьогодні можемо здійснювати на те, щоб наприклад, допомагати Силам оборони, що стосується закупівлі дронів, послуг, риття траншей, благодійної допомоги лісоматеріалами тощо, то в нас цей ресурс буде вкрай обмежений. Із тієї причини, що ми не забезпечені видатками за прямими обов’язками місцевого бюджету – зарплати бюджетникам, вчителям, соціальним працівникам, адміністраторам ЦНАПУ. Тобто тим, хто забезпечує життєдіяльність громади. Тобто нам потрібно буде це питання вирішувати.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button