Економіка

Бюджетні інтриги: в пріоритеті армія і силовий блок, більшу зарплату обіцяють лікарям і вчителям

21 вересня, до речі, вперше так рано, Кабмін вніс на розгляд Верховної Ради проект головного фінансового документу країни – Держбюджет на 2017 рік.

Серед ключових напрямків – обороноздатність, дипломатія, соціальні стандарти, освіта, охорона здоров’я, АПК, дорожня інфраструктура, енергоефективність, культура й децентралізація.

ЧЕline проаналізував представлений Урядом проект.

Отже, доходи загального фонду Бюджету складуть 712 млрд грн, витрати – близько 790 млрд грн. Дефіцит держфінансів, відповідно до задуму прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, не повинен перевищити 3% від ВВП, і в абсолютних цифрах його заплановано на рівні близько 78 млрд. ВВП також має зрости в 2017 р. – на 3%. Дефіцит традиційно планують покривати за рахунок запозичень, внаслідок чого держборг на кінець 2017 р., згідно з планами уряду, складе близько 67% ВВП, або трохи більше 1,7 трлн грн.

Одним із пріоритетів Бюджету – 2017, очікувано стала сфера оборони. Передбачається збільшення оборонного бюджету більш ніж на 10 млрд грн – до 129 млрд грн. Також, планується збільшиться і фінансування МВС і СБУ.

Збільшення доходів обіцяно вчителям і лікарям. Відповідно до задуму керівника уряду, вчитель І категорії наприкінці 2017 р. отримуватиме платню 6 тис. грн. Фонд виплати стипендій студентам також планується збільшити – на 600 млн грн.

Лікарям-терапевтам керівник уряду обіцяє зростання зарплат майже до 8 тис. грн.

Також анонсується зростання мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму.

1 грудня 2017 р. мінімальна зарплата і прожитковий мінімум складуть 1762 грн.

Ще статті по темі

Back to top button