Економіка

Чи може субсидія стати загрозою для родини?

В умовах реформування тарифної сфери, що нині спостерігається в Україні, держава пропонує населенню механізми економії коштів, які йдуть за сплату комунальних послуг, – субсидії.

У серпні цього року субсидії на житлово-комунальні послуги отримували 34,5 % домогосподарств України. Чернігівщина в п’ятірці лідерів за кількістю домогосподарств, які отримали пільгу від держави: це 36 813 домогосподарств (47 % від наявних на Чернігівщині).

Утім, як стверджують експерти, в Україні значний відсоток і тих, хто боїться оформити субсидію. А винні в цьому міфи та плітки, які поширюють про цю державну допомогу.

Отже, експерти нарахували 10 найпоширеніших міфів про субсидії.

МІФ 1. Субсидію доведеться повертати

Експерти неодноразово чули від людей, що, отримавши субсидію, з часом її доведеться повертати державі. Нормативно-правовими актами з питань надання населенню житлових субсидій чітко встановлено, що субсидія є безповоротною державною допомогою, і її отримання не пов’язане і не тягне за собою зміни форми власності житла.

Від самого початку запровадження субсидій поширюються чутки і про те, що ця державна пільга може перешкодити продажу квартири, будинку чи оформленню спадку. Утім, жоден з «авторів» цього міфу не зміг навести прикладу, коли субсидія перешкодила б оформити спадок або коли під час продажу будинку чи квартири довелося повертати кошти отриманої субсидії, переконують експерти.

МІФ 2 . Необхідно повністю використовувати газ, воду та електроенергію

Кажуть, що газ, воду та електроенергію, на які призначається субсидія, треба використовувати в повному обсязі, інакше пільгу перестануть надавати. Це дуже шкідливі чутки, кажуть експерти.

Згідно з порядком призначення і надання субсидій населенню, пільга призначається у межах соціальних норм площі житла і нормативів використання житлово-комунальних послуг. Її розмір не залежить від фактичного споживання. Якщо сім’я споживає газу, води та електроенергії більше норми, субсидія їй буде призначена, проте всі понаднормові витрати родина повинна сплатити самостійно і в повному обсязі.

Якщо родина економила ресурси, то заощаджені кошти субсидії залишаються на рахунках сім’ї в межах опалювального сезону і можуть бути використані в наступні місяці, зокрема й для погашення обов’язкової частки платежу.

МІФ 3. Субсидій не дають безробітним

Кажуть, що субсидії надаються лише працездатним громадянам і родинам, у складі яких є такі люди, а от безробітним державну пільгу не дають. Але протягом 2016 року до Положення про порядок призначення та надання житлових субсидій внесено низку змін, що дають змогу отримати допомогу держави багатьом із тих, кому раніше відмовляли.

Нині, якщо людина дійсно не працює і не має жодних доходів, то для розрахунку субсидії їй порахують умовний дохід у розмірі двох прожиткових мінімумів і субсидію призначать. З травня 2016 року прожитковий мінімум становить 1 399 грн.

МІФ 4. Субсидії не дають тим, хто має депозити

Ті родини, у яких у банку є депозити у сумі понад 50 тисяч гривень, не можуть претендувати на субсидію, а якщо вже мають, то будуть позбавлені права користуватися державною допомогою. Це брехня, кажуть експерти.

Насправді ж депозити в банках не враховуються як доходи і не входять до переліку критеріїв, на підставі яких родині відмовлять у наданні субсидії. Це підтверджує і Постанова Кабміну від 26 червня 2015 року №475.

МІФ 5. Субсидії не дають тим, хто має земельний пай

Якщо у когось із членів родини є у власності земельний пай, то така сім’я не може претендувати на субсидію. Це теж міф.

Експерти кажуть, що наявність будь-якого майна, зокрема квартири, машини, трактора, корови, земельних паїв, абсолютно не впливає на право отримання субсидії. Адже при розрахунку розміру пільги враховується не майно родини, а дохід, який приносить це майно. Якщо, наприклад, пай не здається в оренду, то дохід відсутній.

МІФ 6. Субсидії не дають тим, хто має заборгованість за послуги ЖКГ

Якщо родина має борги за оплату комунальних послуг, то субсидію їй нібито не призначать.

Така норма дійсно була в порядку надання житлових субсидій, але її скасували ще в 2011 році. Нині на оформлення держаної пільги не впливає наявність заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг.

Утім, наголошують експерти, така родина має щомісяця сплачувати вартість фактично спожитих послуг за мінусом розміру призначеної субсидії. Тобто держава допомагає оплатити житлово-комунальні послуги, але накладає обов’язок – певну частину цих послуг одержувач субсидії повинен оплачувати.

МІФ 7. Якщо купуєте валюту – у вас заберуть субсидію

Говорять і про те, що коли громадяни купують валюту, вони можуть втратити субсидію.

Пунктом 5 Положення про порядок призначення і надання житлових субсидій визначено, що субсидія не призначається в тому разі, якщо хтось із членів домогосподарства протягом 12 місяців перед зверненням про призначення державної пільги здійснив одноразову купівлю земельної ділянки, квартири, транспортного засобу, будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку або оплатив послуги з будівництва, ремонту квартири (будинку) або автомобіля, телефонного зв’язку, крім житлово-комунальних послуг у межах соціальної норми житла і соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами та медичних послуг, пов’язаних із забезпеченням життєдіяльності, на суму, що на дату купівлі перевищує 50 тисяч гривень.

А от купівля валюти не входить до переліку вартісних покупок, здійснення яких позбавляє права на субсидію.

МІФ 8. Пенсіонерам, у помешканні яких прописані дорослі діти, субсидію не дають

Побутують чутки і про те, що субсидія не призначається батькам-пенсіонерам, у помешканні яких зареєстровані повнолітні діти, які проживають в іншому місці.

Насправді ж рішення комісії приймається з урахуванням документа, що підтверджує тимчасову відсутність осіб з числа зареєстрованих. Без такого документа – на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов проживання родини пенсіонерів.

МІФ 9. За помилки в заповненні декларації субсидію заберуть

Кажуть, що за помилки при заповненні декларацій будуть не лише штрафувати, а й відбирати субсидії. Експерти стверджують, що жодних штрафів за допущені помилки у деклараціях людині не нарахують, якщо людина свідомо залишає дані про себе.

Нині форма Декларації про доходи і витрати значно спрощена, заповнити її нескладно. З липня 2015 року до Декларації не треба вносити суми доходів, лише їх види та джерела отримання. Допомогу із заповнення декларації завжди можуть надати спеціалісти управління соціального захисту населення. Субсидію оформити просто – треба лише заповнити заяву та декларацію. Решту зроблять органи соціального захисту. Подати заявку можна і через інтернет на сайті subsidii.mlsp.gov.ua.

Важливо не приховувати відомості про свої доходи – надання пільги може бути припинено, а надміру нараховані кошти доведеться повернути державі.

МІФ 10. Мінфін через банки перевіряє доходи людей

Дійсно, з початку року Міністерство фінансів України оголосило початок процедури верифікації (підтвердження) соціальних виплат. Перевіряється наявність депозитів, кредитів, рівня доходів у громадян, які звернулися по призначення субсидій. У разі нарахування і отримання соціальних виплат, призначених на сім’ю або домогосподарство, інформація перевіряється по кожному з членів сім’ї або домогосподарства.

Що стосується одержувачів субсидій, претензії до них можуть бути лише відповідно до критеріїв, якими визначається право на призначення субсидій.

Розвінчували міфи: Валентина Войтенко, експерт з питань соціального захисту, консультант Світового банку, Віталій Музиченко, директор департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики України, Тетяна Бойко, координатор житлових програм Громадянської мережі «ОПОРА», Святослав Павлюк, керівник київського офісу Асоціації «Енергоефективні міста України».

Нагадаємо, днями Верховна Рада запропонувала Кабміну запровадити можливість для українців сплачувати комунальні платежі в розстрочку.

Ще статті по темі

Back to top button