Економіка

Чорнобиль може врятувати енергетику України

Чорнобильська зона відчуження може перетворитися на одне з найбільших джерел сонячної енергії.

Україна готова використати неактивну територію для забезпечення необхідними ресурсами.

Наразі 1 тисяча квадратних метрів у зоні відчуження є все ще небезпечними для проживання, однак, вони можуть стати найбільшою в світі сонячною електростанцією.

Розвиток сонячної енергетики в Чорнобилі має чимало переваг: 30-кілометрова зона, де неможливі ні сільське господарство, ні промисловість, економічно використовуватиметься, високовольтні лінії, що залишилися від АЕС, можна переключити на геліоустановки, вартість землі низька, люди вміють поводитися з енергообладнанням, а сонячного тепла більше, ніж у Німеччині, яка встановила геліопанелей на 39 гігават.

Україна планує встановити сонячні батареї загальною потужністю в один гігават, для чого потрібно приблизно 1 млрд євро інвестицій. Міністерство екології планує до кінця року встановити сонячні батареї потужністю чотири мегавати.

Цікавість до подальшого розвитку проекту вже висловили дві американських інвесткомпанії і чотири канадські фірми, які займаються енергетикою. Відомо, що Європейський банк розвитку та реконструкції (ЄБРР) готовий інвестувати у цей проект.

Зазначимо, що Білорусь уже розпочала будівництво сонячної електростанції у Брагінському районі Гомельської області. Ця територія була однією з найбільш забруднених після Чорнобильської катастрофи.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. За свою довгу і трагічну історію зона відчуження ЧАЕС знала дуже багато проектів, які виголошували керівники країни і їх «глашатаї». Були проекти і з біоенергетики і використанні деревини в якості палива, і вирощування олійних культур для фармацевтики і палива тощо. Ось і нові проекти, але ціна заяв нинішньої влади усім відома. Тому слухаємо і тримаємо дулю у кишені

Back to top button